Suroviny
- olivový olej 3 lžíce
- cibule 1 ks
- dýně (dužina) 500 g
- batáty 400 g
- česnek 2 stroužky
- pomerančová kůra (ze 2 pomerančů)
- mletý koriandr 1 lžička
- zeleninový vývar (horký) 900 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Na dokončení
- dýňová semínka 60 g
- mořská sůl
- koriandr několik větviček
Postup přípravy
- Rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Přidejte nasekanou cibuli a restujte ji asi 5 minut, dokud nezměkne. Přidejte nakrájené sladké brambory a dýni, pomerančovou kůru a šťávu, česnek a koriandr. Potom přilijte vývar. Ochuťte solí a pepřem. Přiveďte do varu a přikryté vařte 25 minut, dokud dýně a brambory nebudou měkké.
- Vypněte plotnu a tyčovým mixérem rozmixujte polévku úplně dohladka.
- V pánvi rozehřejte olej. Přidejte dýňová semínka a restujte 2–3 minuty, dokud nezačnou praskat a nezhnědnou.
- Polévku podávejte v předehřátých miskách posypanou dýňovými semínky a lístky koriandru.
- PRIMA TIP: Nemáte-li sladké brambory, použijte běžné a asi 100 g nahraďte mrkví. Směs pak bude barvou i chutí batáty připomínat.