Suroviny
- daňčí hřbet
- rozmarýn 1 snítka
- tymián 1 snítka
- česnek 2 ks
- růžičková kapusta 6 ks
- mrkev 2 ks
- máslo
- sůl
- pepř
Kapustové chipsy
- kapusta 2 listy
- olivový olej
- sůl
- pepř
Omáčka z červeného vína
- rajský protlak 2 lžičky
- červené víno 200 ml
- vývar 200 ml
- máslo
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Oloupejte brambory, nakrájejte je na menší kostičky a dejte vařit do osolené vody, dokud dostatečně nezměknou. Listy kapusty natrhejte, zbavte silných částí, které můžete vyhodit, a dejte do rendlíku s mlékem, který budete lehce zahřívat. Trochu osolte. (Kapustu dáváme do mléka, aby změkla a částečně ochutila mléko.)
- Očistěte mrkev a růžičkovou kapustu a na chvíli je dejte spařit k bramborám, aby dostatečně změkly. Stačí 4 minutky a můžete je orestovat na másle, kde je dochutíte solí, pepřem, popřípadě troškou cukru.
- Rozehřejte si troubu na 180 °C. Pokud budete chtít dělat i kapustové chipsy, natrhejte listovou kapustu na menší kousky a v misce lehce osolte, pokapejte trochou olivového oleje a dejte do trouby na cca 5 minut. Jen pozor, aby se nepřipálily, to by jinak zhořkly. Je třeba je koutkem oka hlídat.
- Očistěte dančí hřbet od zbytečných šlach tak, že začnete nejdříve uprostřed masa, kdy si část nakrojíte a pak by to mělo jít rukou pěkně stáhnout až do kraje. Tímto směrem se to dělá proto, abyste je zbytečně neodtrhávali společně s velkou částí masa. Rozhodně je ale nevyhazujte! Použijí se na tvorbu omáčky.
- Očištěné maso dobře osolte, opepřete a na rozpálené pánvi si ke kapce oleje přihoďte snítky rozmarýnu, tymiánu a lehce rozmáčknuté stroužky česneku.
- Okořeněné maso dejte na pánev a opečte ze všech stran, aby dostalo pěknou barvu. Jakmile ucítíte, že se bylinky nebo česnek začínají připalovat, vyndejte je z pánve ven. Maso následně dejte na pečicí papír a vložte do vyhřáté trouby na cca 4 minuty, aby uprostřed zůstalo pěkně růžové. Vyndejte z trouby a nechte odležet.
- Mezitím na pánvi od masa udělejte omáčku. Odřezky z masa přihoďte na pánev a nechte lehce opéct. Přidejte dvě lžičky rajčatového protlaku, nechte lehce zarestovat, přilijte červené víno (alespoň polosladké) a nechte odpařit všechen alkohol. Můžete vrátit zpět do omáčky opečené snítky bylinek a stroužek česneku, zalít vývarem a nechat zredukovat minimálně na polovinu.
- Díky tomu bude mít omáčka opravdu sílu a chuť. K dochucení použijte sůl, pepř, popřípadě trošku cukru. Omáčku odstavte z plotny a přeceďte přes sítko. Nakonec přidejte pár kapek citronové šťávy a kousek másla. Omáčka by se už neměla vařit, jinak by se máslo od omáčky odpojilo.
- Zbývá si udělat bramborovou kaši. Kapustové listy v mléku rozmixujte ponorným mixérem a následně část nalijte ke slitým bramborům společně s kouskem másla a utvořte krásně hladkou bramborovou kaši. Rozmixovanou kapustu s mlékem přidávejte postupně, abyste měli pod kontrolou tu správnou konzistenci kaše. Pokud je potřeba, přidejte trochu soli.