zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
8 překvapivých nápadů, jak můžete v kuchyni použít velký cedník
Autor: iStock 8 překvapivých nápadů, jak můžete v kuchyni použít velký cedník

8 překvapivých nápadů, jak můžete v kuchyni použít velký cedník

Nechybí snad v žádné kuchyni – velký cedník s většími dírkami. Používáme ho na cezení těstovin, brambor, zeleniny, ale i na promývání ovoce a zeleniny. Je to užitečný pomocník, ale může být ještě užitečnější! Víme, jak vám v kuchyni usnadní život o dost více.
Klára Michalová , 10.05.2021

reklama

  • Uvařte rýži v páře

Připravte v něm krásně nadýchanou rýži. V kovovém cedníku nejprve rýži důkladně propláchněte, abyste ji zbavili přebytečného škrobu. Rýži vsypte do hrnce s vařící osolenou vodou a vařte 5 minut. Poté rýži sceďte v cedníku. Do hrnce dejte vařit menší množství vody, snižte plamen a navrch hrnce položte cedník s rýží. Přikryjte natěsno alobalem a nechte vařit v páře 10 minut.

Obdobně můžete cedník využít jako pařák na ohřívání knedlků nebo vaření zeleniny v páře.

Cedník můžete využít jako pařáček
Autor: iStock Cedník můžete využít jako pařáček
  • Prosejte mouku

Prosívání mouku zbaví hrudek a krásně ji prolehčí, díky čemuž bude těsto pěkně hladké a pružné. Nejlépe k tomuto účelu slouží jemné sítko, ale pokud ho nemáte po ruce, můžete použít cedník. Vsypte do něj mouku nad mísou, podržte ho v jedné ruce a druhou rukou do něj jemně poklepávejte, aby se mouka prosypala dírkami.

Prosátá mouka odlehčí těsto
Autor: iStock Prosátá mouka odlehčí těsto
  • Bramborová kaše

Pokud si potrpíte na hedvábnou bramborovou kaši, asi vám v šuplíku nechybí lis na vařené brambory. Podobnou službu ale dokáže i velký cedník, i když ne tak pohodlně jako lis k tomu určený. Ale v nouzi to určitě zvládnete! Uvařené brambory protlačte dírkami cedníku pomocí kuchyňské špachtle.

  • Přikryjte pánev

Pokud smažíte něco v horkém tuku, vlhkost v potravinách může způsobit, že tuk bude stříkat ven. Jednoduše tomu zabráníte, pokud cedník položíte na pánev dnem vzhůru. Většiná tuku nebude stříkat ven, ale cedník zároveň umožní páře unikat ven a jídlo se nezačně dusit.

Zatočte pomocí cedníku s prskající slaninou
Autor: iStock Zatočte pomocí cedníku s prskající slaninou
  • Umyjte úrodu ze zahrádky

Je to jedna s funkcí, ke které je velký cedník určen, ale pro případ, že jste to ještě nezkusili, tohle je nejlepší způsob, jak umýt větší množství ovoce a zeleniny. Dejte ho do cedníku a po studenou tekoucí vodou ho umyjte. Můžete také napustit studenou vodu do dřez do výšky, která sahá pod okraj cedníku, cedník s ovocem položit do dřezu a ovce jemně promýt – bude se ve vodě trochu vznášet, ale nikam vám neuteče :)

Drobné ovoce se nejlépe umývá v cedníku
Autor: iStock Drobné ovoce se nejlépe umývá v cedníku
  • Piknik bez hmyzu

Až půjdete dělat piknik nebo zahradní párty, vezměte s sebou cedník či dva. Můžete je dát přes talíře s jídlem jako víko, abyste dobroty ochránili před otravným hmyzem.

  • Otrhejte lístky bylinek

Některé bylinky mají velmi jemné lístky na tvrdém stonku a je potřeba je před vařením otrhat. To je ale někdy trochu zdlouhavý úkol. Zkuste využít cedník! Snítku strčte do jedné z dírek na cedníku a protáhněte ji skrz. Lístky zůstanou v cedníku a stonek prázdný. Hodí se na petržel, koriandr, tymián či oregano…

Drobné lístky bylinek otrhejte přes dírku v cedníku
Autor: iStock Drobné lístky bylinek otrhejte přes dírku v cedníku
  • Udělejte kapání do polévky

Kapání do polévek, malé přílohové nočky nebo špetzle můžete udělat se speciálním cedníkem na halušky, ale podobně poslouží i cedník s většími dírkami. Řídké těsto dejte do cedníku a dřevěnou vařečkou ho protlačujte skrz dírky přímo do vařící vody. Vařte asi 2 minut nebo až nočky vyplavou na povrch a poté je sceďte.

reklama

Související témata: cedník , jak na to

reklama

Přečtěte si také