Suroviny
- hladká mouka 300 g
- moučkový cukr 40 g
- mleté vlašské ořechy 100 g
- máslo 200 g
- žloutek 2 ks
- citronová kůra
- vanilkový cukr (na obalení) 2 sáčky
- moučkový cukr (na obalení) 1 šálek
Postup přípravy
- Prosátou mouku, cukr, ořechy, máslo, žloutky a citronovou kůru vypracujte na hladké a kompaktní těsto. Zabalte ho do fólie a nechte aspoň 2 hodiny (nejlépe však přes noc) odpočinout v ledničce.
- Pak z něj utvořte váleček o průměru asi 3 cm, ze kterého odkrajujte stejně velké dílky. Ty poté rozválejte na válečky, zahněte je do tvaru rohlíčků a pečte na plechu pokrytém pečicím papírem při 180°C asi 10 minut (rohlíčky by měly jen lehce zespoda zezlátnout).
- Vyndejte z trouby, nechte asi 3 minuty odpočinout a pak obalujte v moučkovém cukru, který smíchejte s vanilkovým (po vyndání z trouby jsou rohlíčky velmi křehké, buďte při jejich obalování opatrní).
PRIMA TIP: Před namletím můžete vlašské ořechy nasucho opražit na pánvi, získají lepší chuť, nesmíte je ale připálit!
EXTRA PRIMA TIPY:
- Už podle názvu by vanilkové rohlíčky měly vonět vanilkou. Zapomeňte na vanilinové cukry, které vanilku neviděly ani z rychlíku a jejich aroma je čistě umělé. Buď sáhněte v obchodě po sáčku s názvem Vanilkový cukr (ten by měl obsahovat alespoň stopu pravé vanilky) nebo ještě lépe po vanilkovém cukru domácím. Vyrobíte ho jednoduše. Tobolky vanilky podélně rozřízněte, semínka vyškrabejte a klidně použijte do jiného receptu. Prázdné lusky vložte do uzavíratelné nádoby s cukrem a nechte odstát. Uvidíte, že rozdíl je náramný!
- Na přípravu vanilkových rohlíčků používejte vždy a pouze máslo. Žádný rostlinný tuk nedodá cukroví tu neodolatelnou máslovou chuť a vůni.
- Ořechy nebo mandle před mixováním nasucho opražte na pánvi nebo v troubě. Buďte opatrní, aby se nepřipálily, nechte jen lehce opéct a hlavně rozvonět. Dodá to rohlíčkům (i jinému cukroví) výraznější chuť a vůni.
Na sváteční tabuli nesmí chybět ani linecké cukroví. Připravte jej podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE