Suroviny
- jablka 3 ks
- plody rakytníku (mražený rakytník (Iceland)) 500 g
- ovoce (mražené ovoce Tropico mix (Iceland)) 500 g
- cukr 500 g
- mletá skořice 1/2 lžičky
- hřebíček 6 ks
- badyán 1 hvězdička
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 220 stupňů a připravte předem vysterilizované sklenice.
- Do hlubokého pekáčku nebo zapékací nádoby vsypte ovoce. Zasypte cukrem a přidejte koření.
- Pekáček přikryjte víkem nebo alobalem a dejte péct na 30 minut. Poté nádobu odkryjte a pečte ještě dalších 15 minut.
- Ještě horkou ovocnou směs opatrně přelijte do připravených skleniček. Zavřete a otočte dnem vzhůru. Vychladlé skleničky pak otočte dnem dolů a uchovávejte v temnu a chladu. Vydrží vám celou zimu.
- Čaj z nich připravíte tak, že do čtvrtlitrového hrníčku dáte 3–4 lžičky pečené směsi, zalijete horkou vodou a louhujete. Pak je jen na vás, zda čaj přecedíte nebo voňavé ovoce sníte.
PRIMA TIP: Rakytník je přímo dokonalá zásobárna vitaminu C a právem patří mezi superpotraviny. Denní potřebu „céčka“ pokryjí už dvě bobulky, proto se během nadcházející sezony vyplatí mít zásobu rakytníku v mrazáku. Přidávejte ho po troškách třeba do smoothie nebo do koláčů.