Suroviny
- hovězí maso (plátky) 4 ks (po 150 g)
- česnek (prolisovaný) 2 stroužky
- cibule (nakrájená) 1 ks
- šalvěj (nasekaná) 6 lístků + pár na ozdobu
- olivový olej 6 lžic
- strouhaný parmazán (nahrubo nastrouhaný) 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- hrubozrnná hořčice 2 lžíce
- hladkolistá petržel 1 hrst lístků
- slanina (sušená) 6 plátků
- kuřecí vývar 200 ml
Zelenina
- červená paprika (na větší kousky) 3 ks
- lilek (na čtvrtkolečka) 1 ks
- žlutá cuketa (na čtvrtkolečka) 1 ks
- žampiony (na plátky) 6 ks
- olivový olej 3 lžíce
- šalotka (na silnější kolečka) 3 ks
- česnek (na plátky) 4 stroužky
- černé olivy (bez pecky) 15 ks
- cherry rajčata 10 ks
- sůl
- baby špenát 1 velká hrst
- tymián
- bazalka
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Závitky: Troubu rozpalte na 180 °C. Plátky masa jemně rozklepejte mezi dvěma fóliemi (aby se nepotrhalo a udržela se v něm šťáva). Pak v misce umíchejte směs z prolisovaného česneku, poloviny olivového oleje, parmazánu, cibule, hořčice, šalvěje a petržele. Touto směsí potřete plátky masa, poklaďte plátky slaniny, a pak opatrně stočte do závitků.
- Upevněte párátky nebo svažte potravinovou nití a pak opečte na pánvi na zbylém olivovém oleji a naskládejte do pekáčku i s olejem. Podlijte troškou (cca 1 cm) vývaru nebo vody, zakryjte alobalem a dejte do trouby. Během pečení závitky několikrát otočte a přelijte vypečenou šťávou. Měkké by měly být cca za hodinu a půl, podle stáří masa. Podávejte je např. s jižní zeleninou z pánve.
- Zelenina z pánve: Očistěte a nakrájejte postupně všechnu zeleninu. Na olivovém oleji na hlubší pánvi zpěňte šalotku a česnek. Když je obojí do sklovita, přidejte papriky a lilek a opékejte 5 minut. Po pěti minutách přidejte cuketu, žampiony a pak olivy a rajčátka naříznutá do křížku. Osolte a opepřete.
- Opékejte za občasného promíchání cca dalších pět minut. Cílem je, aby byla zelenina krásně opečená, zlatavá a měkká, ale stále si zachovala svou konzistenci. Až tohoto stavu dosáhnete, přidejte lístky baby špenátu a bylinky a nechte je už jen zavadnout.
PRIMA TIP: Pokud zeleninu podáváte jako samostatný chod, třeba jako lehkou večeři, posypejte před koncem zeleninu oblíbeným tučnějším sýrem, zakryjte pokličkou a na mírném plameni nechte sýr rozpustit, bude to už velmi rychlé. Jako další přílohu pro velké jedlíky se hodí bramborová kaše.