Suroviny
- tuk na pečení 10 dkg
- cukr 20 dkg
- polohrubá mouka 35 dkg
- vejce 2 kusy
- vanilkový cukr 1 dávka
- žloutek 1 kus
- marmeláda (malinová) 1 dávka
- moučkový cukr 1 dávka
Postup přípravy
V míse si smíchejte mouku s kypřícím práškem, přidejte cukr, trochu promíchejte, přidejte změklý tuk a pomocí lžíce ho zapracujte do mouky. Přidejte jedno celé vejce a opět jej zapracujte.
Těsto si vyklopte na pracovní plochu a rukama jej zpracujte. Z hladkého těsta si vypracujte váleček.
Třetinu z něj si odřízněte, budete ji potřebovat na dozdobení dortu. Oba kousky těsta si zabalte do potravinové folie a nechte ho dvě hodiny v lednici odležet.
Těsto si vyválejte a vložte na dno formy. Pokud je vaše forma teflonová, nemusíte ji ani vymazávat. Těsto si nabalte na váleček a z něho jej přesuňte na dno formy. Těsto ke stranám přitlačte a odstraňte přebytky.
Z druhé části těsta, kterou si též vyválíte, vykrojte pomocí nože delší proužek. Na těsto ve formě si zhruba předkreslete srdíčko a pomocí proužků ho vytvarujte.
Nyní přichází ke slovu tvaroh. Smíchejte si jej s cukrem a přidejte žloutek. Vše smíchejte dohromady a přendejte na těsto. Pozor, tvarohem nepokrývejte plochu srdíčka. To vyplňte malinovou marmeládou.
Ze zbývajícího těsta si vyválejte další proužek, tentokrát tenčí. Opatrně jej přeneste na koláč a kolem srdíčka udělejte ještě kolečko. Dalšími proužky můžete koláč dále dozdobit.
Pečte 20 minut v troubě předehřáté na 60 stupňů. Nakonec celý koláč kromě malinového srdíčka pocukrujte. Cukrem šetřit nemusíte, protože těsto není téměř sladké.
Další novinky a zajímavé tipy najdete na facebooku pořadu Božské dorty od Markéty.