Suroviny
- kuřecí prsa (s kostí a kůží) 4 ks
- česnek 2 palice
- olivový olej
- římský kmín (mletý) 1 1/2 lžičky
- mletá sladká paprika 1 1/2 lžičky
- sůl 1 lžička
- slunečnicový olej
- bílé fazole 2 plechovky (po 400 g)
- extra virgin olivový olej 1/4 šálku
- citronová šťáva (z jednoho velkého citronu)
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1 hrst
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 ˚C. Z česneků odřízněte vrchní část, aby z každého stroužku koukal aspoň kousek. Každou palici dejte na větší kus alobalu, zakápněte stroužky olivovým olejem a palice zabalte. Pečte v troubě 30 minut a pak nechte česnek vychladnout.
- Smíchejte koření se solí v malé misce a vmasírujte ho pod kůži kuřecích prsíček. Ve větší pánvi, kterou můžete dát i do trouby, rozehřejte slunečnicový olej a opečte na něm kuře kůží dolů, nejprve na mírném plameni, později na středním. Kuře neotáčejte a opékejte ho asi 20 minut, až bude kůže dozlatova a křupavá. Potom prsa otočte kůží nahoru a vložte na 20 minut propéct do trouby.
- Do kastrolu dejte na mírný oheň propláchnuté fazole, přidejte k nim upečené stroužky česneku bez slupek, olivový olej a citronovou šťávu. Nechte prohřát a potom důkladně rozmačkejte na kaši. Dochuťte solí a pepřem.
- Kuře servírujte položené na fazolové kaši, posypané opraženými piniovými semínky. Jako příloha se hodí zelené lusky.
- Prima tip: Pokud vám zbyde pečené kuře, udělejte z něj tousty a fazolovovou kaši použijte jako pomazánku. Zastudena připomíná cizrnovou pastu hummus.