Suroviny
- vepřové koleno 2 ks
- černé pivo 1 litr
- cibule (neloupané a přepůlené) 2 ks
- mrkev (nakrájená na větší kusy) 2 ks
- petržel (nakrájená na větší kusy) 1 ks
- nové koření (celé nové koření) 3 kuličky
- černý pepř (celý) 10 kuliček
- bobkový list 2 ks
- voda 2 litry
- chilli papričky 1 ks
- med 100 g
- sůl
Postup přípravy
- Vepřová kolena očistíme, vložíme do kastrolu a zalijeme pivem. Přidáme mrkev, petržel, cibuli a pár kuliček nového koření, celý pepř a bobkový list. Osolíme, dolijeme vodou, aby byla kolena ponořená. Přivedem k varu a uvaříme doměkka. Trvá to přibližně 1,5–2 hodiny, podle velikosti kolen.
- Jakmile budou kolena měkká, vyndáme je z vývaru, necháme vychladnout a vykostíme je. Vývar přecedíme do hrnce a zredukujeme tak na jednu třetinu. Do omáčky přidáme nakrájenou chilli papričku a med a promícháme.
- Vykoštěná kolena polijeme troškou omáčky a necháme je 20 minut vyudit v udírně. Pokud nemáte udírnu, grilujte je na nepřímém žáru na přikrytém grilu. Během pečení kolena potírejte zredukovanou omáčkou.