Na česnekové bagetky
- bageta 5 kusy
Postup přípravy
1. Maso nakrájíme na výšku anglické slaniny (dle chuti můžeme kombinovat i více druhů masa – skládat kousky k sobě). Zabalíme pevně do anglické slaniny a okolo uděláme obruč z tvrdého alobalu. Zprudka opečeme na pánvi na olivovém oleji po obou stranách (výpek z masa si ponecháme pro přípravu omáčky). Maso přendáme na pečicí papír a necháme v troubě předehřáté asi na 100 stupňů čtvrt hodiny dojít. Servírujeme s opečenou zeleninou, zapečenými bagetkami, popř. dle chuti s omáčkami.
2. Zeleninu očistíme a nakrájíme na rovnoměrné měsíčky (nové brambory stačí oprat a rozčtvrtit), česnek rozdělíme na stroužky. Dáme do velké mísy, zakápneme olivovým olejem, přidáme snítky čerstvého rozmarýnu, přikryjeme pokličkou a důkladně protřepeme, aby se zelenina obalila v oleji a spojila s kořením. Přendáme na plech s pečicím papírem, posypeme umletým pepřem a namletou hrubozrnnou solí a pečeme v troubě cca 20 minut při 180 stupních.
3. Česnek utřeme se solí a rozpustíme v hrnečku s máslem. Natřeme na rozpůlené bagetky a pečeme při 200 stupních cca 10–12 minut. Servírujeme k masu a zelenině.
4. Pepřová omáčka: Do výpeku z masa nalijeme bílé víno a smetanu. Necháme dvě minuty provařit, přidáme pepř, dosolíme, případně zahustíme jíškou. Kuličky zeleného pepře krátce opečeme na másle, zalijeme výpekem z masa, podusíme a přidáme smetanu.
5. Omáčka s červeným vínem a brusinkami: Výpek z masa, a rajčatové pyré mícháme do zhoustnutí, zalijeme vínem a počkáme, až se víno odpaří. Přidáme brusinky a dochutíme cukrem a solí.