Suroviny
- hovězí hrudí 1 kg
- vepřová játra 500 g
- hrubá mouka 250 g
- vejce 5
- lesní houby
- strouhanka
- bobkový list
- celer
- petržel
- mrkev
- kapustičky
- kudrnka
- sůl
- petržel
- olej
Postup přípravy
Hovězí vývar musí být sváteční, a proto vydatný. Vyvařené maso dáme zvířátkům, aby si také užila. Nejprve tedy maso vložíme do studené vody a pozvolna vaříme až dvě a půl hodiny na mírném ohni s petrželí, celerem a bobkovým listem. Poté vyjmeme vyvařenou zeleninu a maso a přidáme nastrouhaný celer, petržel, mrkev, kapusty a houby. Vše podle chuti a objemu vývaru. Dochutíme solí a pepřem.
Připravíme si játrové knedlíčky. Rozemeleme játra, přidáme sůl, pepř, vejce, petrželku a strouhanku. Vytvarujeme knedlíčky, naházíme je do polévky a povaříme.
V jiném hrnci uvaříme smržovské čudlynudly, tedy zavářku. V míse v hrubé mouce rozmícháme 4 vejce. Vzniklé těsto odtrháváme a házíme do vařící osolené vody. Trhance povaříme pět minut, scedíme a propláchneme studenou vodou a olejem, by se neslepily. Vložíme na talíř a dolijeme vývarem.
Polévka
Vánoční hovězí vývar s játrovými knedlíčky a smržovskými čudlynudly
Ingredience:
- 1 kg hovězí hrudi s kostí
- 500 g vepřových jater
- 250 g hrubé mouky
- 5 vajec
- lesní houby
- strouhanka
- bobkový list
- celer, petržel, mrkev
- kapustičky
- kudrnka
- sůl
- petržel
- olej