Head
- máslo 115 g
- máslo
- kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
- krupicový cukr 225 g
- vejce 5 ks
- vanilkový lusk 1/2
Postup přípravy
Korpus: Předehřejeme si troubu na 175°C. Vymažeme větší kulatou formu máslem a vysypeme hladkou moukou. Do mísy si nakrájíme a rozložíme 115 g másla a vložíme na minutu do trouby. Vejmeme mísu z trouby a do změklého másla nasypeme cukr, který vyšleháme do pěny. Přidáme vejce a vyšleháme tak, aby se vše hezky spojilo. Potom po částech přisypáváme mouku, kterou si nejprve musíme prosít s kypřicím práškem. Nakonec přidáme půl dřeně z vanilkového lusku a perfektně vyšleháme. Těsto nalijeme do předem vymazané formy a vložíme do předehřáté trouby zhruba na půl hodiny.
Po upečení ještě horký korpus propícháme hustě vidličkou a necháme vychladnout.
Mezitím co nám chladne korpus, si prošleháme obě mléka a zakysanou smetanu. Přelijeme směsí vychladlý korpus, překryjeme potravinářskou folií a necháme jej uležet nejlépe do druhého dne.
Druhý den si vyšleháme šlehačku se ztužovačem, naneseme na uleželý korpus a hustě ozdobíme na čtvrtky nakrájenými jahodami. Jahody můžeme potřít čirým želé pro čerstvost a lesk nebo můžeme posypat nadrobno nakrájenou mátou promíchanou s cukrem.