Suroviny
- telecí maso (květová špička) 400 g
- cibule (malá) 1 ks
- mrkev 80 g
- celer 80 g
- brambory (malé, pevné) 150 g
- olivový olej 8–9 lžic
- drůbeží vývar 300 ml
- bobkový list 2 ks
- dijonská hořčice 4–5 lžiček
- smetana ke šlehání 150 ml
- jalovec (rozdrcený nebo mletý) 3 kuličky
- strouhanka 1–2 lžíce
- cukrový hrášek (v luscích) 80 g
- cukr 1 špetka
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Neoloupanou cibuli rozkrojte na poloviny a na suché pánvi ji opečte řeznou plochou dolů, až plocha zhnědne. Mrkev, celer a brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
- V hrnci rozehřejte 4 lžíce oleje a opečte na něm kostičky mrkve, celeru a brambor tak, aby nechytly barvu, asi 3 až 4 minuty. Poprašte cukrem, vlijte vývar, přidejte bobkový list a opečenou cibuli a vařte asi 15 až 20 minut, až zelenina změkne, ale bude ještě pevná na skus. Vmíchejte k ní 2 lžičky hořčice a smetanu a dejte stranou.
- Jalovčinky promíchejte se zbylou hořčicí. Maso poprašte solí a pepřem a na vrchní straně potřete ochucenou hořčicí. Posypte strouhankou a přimáčkněte ji. Troubu předehřejte na 140 °C.
- Ve větší silnostěnné pánvi rozehřejte 2 až 3 lžíce oleje a maso na něm opečte nejprve potřenou stranou dolů ze všech stran. Pak ho přesuňte potřenou stranou nahoru do pekáče, vložte do trouby na 2. příčku odspodu a pečte asi 15 až 20 minut. Pak maso zabalte do alobalu a nechte asi 10 minut odpočívat. Lusky hrášku nakrájejte na jemné proužky a krátce je opečte v pánvi na zbylém oleji.
- Ze zeleniny odstraňte cibuli a bobkový list. Několik lžic zeleninové směsi rozmačkejte, ostatní nechte vcelku. Odpočaté maso nakrájejte na tenké plátky a podávejte je se zeleninou, posypané proužky lusků hrášku.
PRIMA TIP: Neseženete-li telecí květovou špičku, na tuto úpravu můžete použít i běžnější vepřovou panenku.
Vyzkoušejte také plněné telecí maso se zeleninou po italsku podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Punta ripiena di carne e verdure (Plněné telecí se zeleninou)