Telecí medailonky
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek 1 špetka
Postup přípravy
Telecí medailonky: Telecí medailonky z obou stran osolíme a opepříme. Nenaklepáváme, jen necháme maso chvilku při pokojové teplotě odpočinout. Mezitím si nahřejeme pánev, hlívu ústřičnou natrháme na kousky. Do pánve kápneme olej a medailonky celkem zprudka orestujeme. Ochutíme snítkou tymiánu. Pečeme dozlatova. Medailonky by měly být na dotyk pružné. Po upečení maso vyjmeme, odstraníme snítku tymiánu a do pánve vhodíme nasekanou šalotku, houby a kousek másla. Houby dochutíme solí a pepřem a muškátovým oříškem. Bude to trvat jen chvilku, než hlíva změkne.Přilijeme asi deci bílého vína, to na sebe naváže připečenou šťávu. Zalijeme kapkou smetany a citronovou šťávou, přihodíme nasekanou petrželku, promícháme a můžeme servírovat.
Risotto: Šalotku zlehka orestujeme na másle, přidáme rýži (nepropranou!) a ještě krátce restujeme. Poté přidáme bílé víno a šafrán a necháme vyvařit. Pak už jen postupně po troškách podléváme vývarem a za stálého míchání vaříme na mírném ohni 15 až 18 minut - rýže musí zůstat tzv. "na skus". Před podáváním zjemníme kouskem čerstvého másla, dochutíme a vmícháme strouhaný parmazán.
Slaninové brambory: Brambory uvaříme, lehce „rozšťoucháme“, cibulku a slaninu na kostičky opečeme do křupava, vmícháme spolu s máslem do vařených brambor, dle potřeby dosolíme a servírujeme.