Suroviny
- brambory 500 g
- cibule (nakrájená na tenké plátky) 1 ks
- anglická slanina ( nakrájené na hranolky) 200 g
- máslo 25 g
- bílé víno 1 sklenka
- crème fraîche (crème fraîche nebo nejtučnější zakysaná smetana) 4 lžíce
- česnek (oloupaný a rozkrojený) 1 stroužek
- zrající sýr (nejlépe francouzský Reblochon) 1 balení
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
Sýr by měl být co nejlepší a hodně vyzrálý – ten nejsprávnější je Reblochon. S třicítkou eidamem to nezkoušejte.
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. V hrnci uveďte do varu vodu, osolte ji a povařte v ní celé neoloupané brambory, asi 15 minut.
- Mezitím osmažte v pánvi na másle a slanině plátky cibule na středním plameni, až zvláční, ale nezabarví se. Z pánve opatrně slijte tuk, vlijte do ní víno a smetanu a dobře promíchejte.
- Brambory slijte a jakmile to půjde, oloupejte je a nakrájejte napříč na tenké plátky.
- Nejlépe kameninovou zapékací formu vytřete rozkrojeným česnekem. Rozložte do ní polovinu nakrájených brambor, osolte je a opepřete a rozestřete polovinu cibulové směsi.
- Sýr rozkrojte napříč na poloviny. Polovinu položte na cibulovou směs, přelijte zbylou cibulovou směsí a navrch rozložte druhou půlku brambor. Osolte je a opepřete, navrch položte druhou půlku sýra kůrkou navrch a tartiflette pečte 10 minut. Pak teplotu trouby snižte na 180 °C a brambory pečte ještě 20 až 25 minut. Sýr by se měl rozpustit a prokapat do brambor, které by měly být krásně křupavé a zlatohnědé.