Suroviny
- hovězí maso 600 g
- slanina 25 g
- sůl
- tuk 50 g
- kořenová zelenina 125 g
- cibule
- pepř
- nové koření
- bobkový list
- citron
- ocet
- cukr
- máslo
- hladká mouka
- smetana
Postup přípravy
Maso osolíme a prošpikujeme slaninou. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a mírně osmahneme na tuku. Přidáme maso, krátce je opečeme a podlijeme vodou. Okořeníme pepřem, bobkovým listem a novým kořením. Přidáme citron nakrájený na plátky, zastříkneme octem, přikryjeme a dusíme doměkka.
Během dušení obracíme, přeléváme šťávou a doléváme vodu. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou z másla a mouky, rozředíme vodou, rozšleháme a vaříme nejméně 20 minut. Během varu přidáme smetanu. Omáčku procedíme, dochutíme a znova krátce povaříme. Podáváme například s houskovými knedlíky a zdobíme plátkem citronu, brusinkami a šlehačkou.
Hlavní chod
Svíčková na smetaně s knedlíkem
Ingredience:
- 600 g hovězího masa
- 25 g slaniny
- sůl
- 50 g tuku
- 125 g kořenové zeleniny
- 1 cibule
- pepř celý
- nové koření
- bobkový list citron ocet cukr
- máslo
- hladká mouka
- smetana