Na kynuté knedlíky
- mouka 300 g
Head
- směs pod svíčkovou 700 g
- kořenová zelenina 1 dávka
- slanina 250 g
- hladká mouka 1 lžíce
- smetana 150 ml
- hovězí bujón 1 kus
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
1. Nejlépe den předem si naložíme omyté, vykostěné a prošpikované maso do směsi halali – opatrně s nálevem, může být dost ostrý a kyselý! Maso na pekáči zakryjeme alobalem. Druhý den maso vložíme do předehřáté trouby a pod alobalem upečeme vcelku asi 90 – 120 min na 200º. Podle potřeby podléváme vodou. Asi půl hodiny před dopečením odkryjeme. Po dopečení maso vyjmeme a očistíme od veškeré zeleniny.
2. Mezitím si do kastrůlku nalijeme olej. Do rozehřátého oleje nasypeme mouku a děláme světlou jíšku. Tu zalijeme studenou vodou nebo vývarem. Nasypeme tam oddělenou zeleninu a dohromady vaříme asi 10 až 15 minut. Potom omáčku rozmixujeme nebo propasírujeme přes síto. Opět zahřejeme a na závěr přilijeme smetanu. Už nesmí vřít, aby se nesrazila. Na ozdobu můžeme dát na talíř dát brusinky a citron.
3. Těsto na knedlíky zaděláme stejným způsobem jako pizzu. Necháme nakynout a vytvoříme válečky, které opět necháme kynout. Uvaříme je na páře čtvrt hodiny od bodu varu, po vyndání hned propícháme a ještě zatepla naporcujeme nití.