Suroviny
- máslo 65 g
- mléko 220 ml
- hladká mouka 400 g
- sušené droždí 7 g
- vejce 1 ks
- sůl 1 špetka
- vanilkový lusk (semínka)
- cukr 65 g
- čerstvé švestky 2 kg
- tymián 1 svazek
Postup přípravy
- Mléko s máslem zahřejte v kastrole, až se máslo rozpustí. Nechte trochu vychladnout. Všechny další přísady kromě švestek a tymiánu dejte do mísy, přidejte vlažné mléko s máslem a utřete na hladkou směs. Přikryjte a nechte vykynout, až těsto zdvojnásobí objem.
- Troubu předehřejte na 175 °C. Plech vymažte máslem. Těsto prohněťte na pomoučněné ploše, rozválejte ho a vyložte jím plech až do rohů. Poklaďte čtvrtkami vypeckovaných švestek a nechte znovu asi hodinu kynout.
- Pečte asi 30 minut, až bude těsto zlatohnědé. Nechte trochu vychladnout, posypte cukrem a lístky tymiánu.
- Prima tip: Chcete-li zesílit tymiánový nádech, přidejte pár lístků přímo do těsta.