Vařte společně, vařte s chutí: Šťavnatá kachna na sladké marmeládě

V tomto díle pořadu Společně s chutí vás šéfkuchař Marek Pavala spolu se svou kuchyňskou parťačkou Lujzou Schramekovou Garajovou naučí jeden profi recept na kachnu. Hodnotit ho bude Blanka Milfait.

Víte, kdo vaří nejlepší citronovou marmeládu na světě? Je to "naše" Blanka Milfait, která již osm let kraluje marmeládové branži. Čerstvé ovoce pravidelně sbírá a nakupuje ve svých dvou domovech – české Šumavě a italských Dolomitech. Dokud však nebude situace v Evropě zase ve starých kolejích, tráví Blanka čas pouze v jednom z nich – tom šumavském.

Jde se vařit!

Když se k Blančiným marmeládám dostal divoký chef Marek Pavala, výstřednost na talíři na sebe nenechala dlouho čekat. Společne s Lujzou si pro Blanku vymysleli promyšlenou šéfkuchařskou specialitku. Jejich kachní prsa, připravená na způsob medium rare steaku, přinesla na talíř pořádnou dávku chuťové extravagance, podtržené omáčkou z Blančiných marmelád podmanivé chuti kiwi a borůvek. Můžete třikrát hádat, zda tento recept královna marmelád kuchařům schválila. Mimochodem, víte, jaký je rozdíl mezi džemem a marmeládou?

V dalším díle bude opět maso! Podaří se Markovi a Lujze přesvědčit Ivanu Gáborík, že i v těhotenství si může dopřát hovězí steaky připravené jako medium rare?

Kachní prsa s omáčkou z červeného vína

Ingredience:

MASO A OMÁČKA

• 2 ks kachních prsou s kůží • sůl a čerstvě namletý pepř • mleté nové koření • tymián • červené víno • máslo • kuřecí vývar • borůvková marmeláda Také budete potřebovat i digitální teploměr.

SALÁT

• hrst oblíbeného listového salátu • olivový olej • citronová šťáva • hrubozrnná hořčice • kiwi marmeláda

Příprava:

  1. Maso: Kůži na kachních prsou nařízněte. Z obou stran je posypte solí, pepřem a mletým novým kořením. Kachní prsa dejte na studenou pánev kůží dolů, aby se z ní vypekl tuk, a potom je z obou stran opékejte, dokud vnitřek masa nedosáhne teploty 56 °C. Maso tak bude šťavnaté a křehké. Hotová prsa odložte na stranu.
  2. Omáčka: Slijte tuk z pánve a utřete vnitřek například obyčejnou papírovou utěrkou. Vlijte do ní červené víno a přiveďte do varu a odmíchejte výpečky (tzv. deglazujte). Přidejte vývar. Když se tekutina zredukuje přibližně na polovinu, vypněte sporák, přidejte lžičku borůvkové marmelády, studené máslo a zašlehejte. Omáčkou zalijte hotová kachní prsa.
  3. Zálivka na salát: Zálivku na salát připravte smícháním olivového oleje a citronové šťávy v poměru 3 : 1. Přidejte hrubozrnnou hořčici a kiwi marmeládu. Listový salát zalijte zálivkou až těsně před podáváním, do té doby ji udržujte v lednici.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty