Head
- zelí 500 g
- vepřové koleno 1 kus
- klobása 1 kus
- vepřové maso 1 kus
- pepř 3 kuličky
- pepř 1 špetka
- bobkový list 1 kus
- paprika 1 špetka
- smetana 1 kus
- česnek 1 stroužek
- cibule 1 kus
- kořenící směs 1 špetka
- ocet 1 dávka
Postup přípravy
Na másle či oleji zpěníme cibulku a přidáme cuketu nakrájenou na malé kousky (i se slupkou)
Přisypeme bazalku, oregano a zalijeme trochou vody
Podusíme a podlijeme vývarem
Nebo můžeme přidat bujon
Po změknutí zeleninu rozmixujeme na kaši, přidáme majoránku, asi 30 g nivy a ještě povaříme
Zjemníme smetanou, případně dosolíme, opepříme či zředíme dle potřeby
Můžeme podávat s osmaženými krutony
Teplota: 160 a 100 °CVhodné pro vegetariány: anoPočet porcí: 5 Obtížnost: pro mírně pokročiléNárodní kuchyně: českáDoba přípravy: do 30 minut Čas vaření: 30 minutRecipe category: polévka / vaření / dušení / restováníPolévkaPolévkaSlovenská kapustnica, domácí trhané haluškypostup: 1
Zelí propláchneme, pokrájíme na menší kousky a vložíme do hrnce s vodou
Uzené maso, klobásu vcelku a vepřové maso nebo kost opláchneme a vložíme k zelí
Přidáme celé koření, pepř, bobkový list a cibuli se slupkou
Vaříme, dokud maso není měkké
V případě, že se nám dělají mastná oka, posbíráme je lžící a smícháme s červenou paprikou
Všechno maso včetně klobásy vytáhneme, nakrájíme na menší kousky, cibuli vyhodíme
Z polévky vybereme část zelí a maso vložíme zpátky
Před dovařením ochutíme protlačeným česnekem
Polévka nemá být hustá, protože se podává s haluškami
2
Na halušky nastrouháme na jemno oloupané brambory, do mísy přidáme mouku, vajíčko a osolíme
Vypracujeme těsto, které má byt spíše řídké
Nesmí být tuhé, aby se dobře házelo do vody
Připravíme si hrnec s osolenou vodou
Až bude voda vřící, připravíme si těsto na prkýnko a házíme do vody nožem nebo lžící
(Kdo nemá správný grif, může si pomoci haluškovačem
) 3
Uvařené halušky propláchneme, dáme na dno hlubokého talíře, zalijeme zelňačkou a dochutíme lžící zakysané smetany