Suroviny
- masový vývar (nejlépe dvojitý vývar consommé) 2 litry
- maso (předem uvařené ve vývaru – nejlépe telecí, ale může být i hovězí nebo drůbeží) 500 g
- mrkev 1 ks
- celer 1/4 bulvy
- tuřín (nebo vodnice, nebo malá kedlubna) 1 ks
- houby 250 g
- máslo 3 lžíce
- šunka 200 g
- hladká mouka 120 g
- víno madeira 250 ml
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- hladkolistá petržel
Šunkové knedlíčky
- máslo 30 g
- sůl 1 špetka
- vejce 1 ks
- šunka 50 g
- plnotučné mléko 1 lžíce
- muškátový oříšek 1 špetka
- strouhanka (dle potřeby)
Postup přípravy
- Mrkev, celer, tuřín a houby očistěte, nakrájejte na malé kostičky nebo nudličky a v kastrolu zalijte trochou vývaru. Krátce povařte, jen aby zelenina a houby trochu změkly.
- V hrnci rozehřejte máslo, vsypte okapanou zeleninu a houby, přidejte na kostičky nebo proužky nakrájenou šunku a za stálého míchání smažte asi 10 minut, až vše chytí hezkou barvu.
- Zaprašte moukou, promíchejte a zalijte vývarem. Uveďte do varu a pak při mírné teplotě vařte asi 15 minut.
- Mezitím na knedlíčky utřete v misce změklé máslo se solí, žloutkem a muškátem. Vmíchejte drobně nakrájenou šunku, mléko, sníh z bílku a hmotu zahustěte strouhankou, aby se dala tvarovat.
- Uvařené maso nakrájejte na úhledné kousky nebo rozdělte na vlákna, vraťte do polévky, dochuťte ji vínem, citronovou šťávou, solí a pepřem, vkládejte malé knedlíčky ze šunkové hmoty a ještě asi 3 minuty vařte, až knedlíčky vyplavou na povrch. Polévku podávejte posypanou petrželkou.
Vyzkoušejte také játrové knedlíčky jako od babičky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE