Suroviny
- masový vývar (nejlépe dvojitý vývar consommé) 2 litry
 - maso (předem uvařené ve vývaru – nejlépe telecí, ale může být i hovězí nebo drůbeží) 500 g
 - mrkev 1 ks
 - celer 1/4 bulvy
 - tuřín (nebo vodnice, nebo malá kedlubna) 1 ks
 - houby 250 g
 - máslo 3 lžíce
 - šunka 200 g
 - hladká mouka 120 g
 - víno madeira 250 ml
 - citronová šťáva z 1/2 citronu
 - sůl
 - pepř (čerstvě namletý)
 - hladkolistá petržel
 
Šunkové knedlíčky
- máslo 30 g
 - sůl 1 špetka
 - vejce 1 ks
 - šunka 50 g
 - plnotučné mléko 1 lžíce
 - muškátový oříšek 1 špetka
 - strouhanka (dle potřeby)
 
    
    
Postup přípravy
- Mrkev, celer, tuřín a houby očistěte, nakrájejte na malé kostičky nebo nudličky a v kastrolu zalijte trochou vývaru. Krátce povařte, jen aby zelenina a houby trochu změkly.
 - V hrnci rozehřejte máslo, vsypte okapanou zeleninu a houby, přidejte na kostičky nebo proužky nakrájenou šunku a za stálého míchání smažte asi 10 minut, až vše chytí hezkou barvu.
 - Zaprašte moukou, promíchejte a zalijte vývarem. Uveďte do varu a pak při mírné teplotě vařte asi 15 minut.
 - Mezitím na knedlíčky utřete v misce změklé máslo se solí, žloutkem a muškátem. Vmíchejte drobně nakrájenou šunku, mléko, sníh z bílku a hmotu zahustěte strouhankou, aby se dala tvarovat.
 - Uvařené maso nakrájejte na úhledné kousky nebo rozdělte na vlákna, vraťte do polévky, dochuťte ji vínem, citronovou šťávou, solí a pepřem, vkládejte malé knedlíčky ze šunkové hmoty a ještě asi 3 minuty vařte, až knedlíčky vyplavou na povrch. Polévku podávejte posypanou petrželkou.
 
Vyzkoušejte také játrové knedlíčky jako od babičky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE