Suroviny
- piškoty 2 balení
- rum 0.25 l
- smetana 0.5 l
- mléko 0.5 l
- žloutek 4 kusy
- vanilkový cukr 1 balení
- cukr krupice 2 lžíce
- polohrubá mouka 4 lžíce
- šlehačka 1 balení
- ovoce 1 dávka
Postup přípravy
Dva balíky cukrářských piškotů dejte do mísy a polijte rumem. Stačí jedna malá placatka. Ve vodní lázni si připravte krém: Do půl litru smetany přidejte půl litru mléka, čtyři žloutky, vanilkový cukr, dvě lžíce cukru krupice a čtyři lžíce polohrubé mouky. Za stálého míchání vařte ve vodní lázni, až krém zhoustne. Pak jej dejte do chladu. Studený krém vrstvěte do dortové formy, kterou nejdřív vypláchněte studenou vodou.
Na vrstvu piškotů dejte krém, pak zase piškoty, a vrstvy střídejte, dokud není forma plná. Úplně nahoře mají být piškoty. Pak dort zatižte talířem a dejte do chladu, nejlépe na dvacet čtyři hodin. Až odstraníte dortovou formu, potřete celý dort hustou neoslazenou šlehačkou. Ozdobte čerstvým ovocem, Míla Šplechtová dává kuličky hroznového vína. Dobrou chuť!
Tento recept se dědí v rodině jejího muže Jana Hrušínského už několik generací. Pokud tedy chcete ozvláštnit menu svého štědrovečerního stolu, nebo pokud vás pouze honí mlsná a chcete něco nabídnout zítřejší návštěvě ke kávě, vyzkoušejte jej: