Suroviny
- hovězí kližka 1,2 kg
- cibule 4
- sterilované žampiony sklenice
- červená paprika 1
- zelená paprika 1
- worcesterová omáčka 3 PL
- sójová omáčka 3 PL
- ústřicová omáčka 2 PL
- solamyl 2 PL
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- petrželka
Bavorské knedlíčky
- rohlík 8
- cibule 1
- máslo 100 g
- mléko 20 PL
- žloutek 4
- hrubá mouka 4 PL
- strouhanka 4 PL
- petrželka
Postup přípravy
- Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na kousky velké asi jako na guláš. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka. Papriky očistíme a nakrájíme asi na centimetrové proužky.
- Maso a cibuli nasypeme nasucho do tlakového hrnce a lehce osmahneme, až pustí šťávu. Pak přidáme papriku a směs osolíme, okořeníme a přidáme všechny zbývající ingredience. Směs dobře promícháme, přiklopíme poklicí a dusíme doměkka (cca 30 až 45 min. podle kvality masa). Hotové maso odklopíme, solamyl smícháme s cca 100 ml vody, směs zalijeme a krátce provaříme. Podáváme s bavorskými knedlíčky.
Bavorské knedlíčky
- Rohlíky nakrájíme na malé kostičky a vložíme do misky. Cibulku nasekáme najemno a osmahneme na másle. Žloutky rozkvedláme v mléce a zalijeme jimi pečivo, ke kterému jsme přidali opraženou cibulku. Přidáme hrubou mouku, strouhanku a najemno nasekanou petrželku bez natí.
- Směs pečlivě promícháme, je-li příliš řídká, dodáme strouhanku, v opačném případě můžeme přidat trochu mléka. Vlhkými dlaněmi pak tvoříme knedlíčky veliké asi jako pingpongový míček, které vaříme cca 4 až 5 minut ve vroucí vodě.
Autor receptu: Lea Slámová