Suroviny
- bílé kysané zelí 500 g
- jablka (velká, červená) 2 ks
- citronová šťáva 2 lžíce
- mrkev (oloupaná) 2 ks
- křen (oloupaný) 2cm kousek
- olej (sezamový nebo ořechový) 2 lžíce
- med 2 lžíce
- mletá skořice 1/2 lžičky
- mletý zázvor 1 špetka
- drcený hřebíček 1 špetka
- sůl 1/2 lžičky
- sušené brusinky (na ozdobení)
Postup přípravy
- Kysané zelí propláchněte, tedy pokud nemáte rádi moc kyselé (kdo to má rád – může zelí jen vyždímat a šťávu přidat do salátu nebo vypít) a nechte okapat v cedníku.
- Mezitím si nakrájejte na kostičky omytá jablka zbavená jádřinců (i se slupkou) a promíchejte je v míse s citronovou šťávou. Přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a jemně nastrouhaný křen, obojí předem oloupané.
- Vykapané zelí nakrájejte na prkénku na menší kousky. Vmíchejte kysané zelí a pak i olej, med, skořici, zázvor a hřebíček.
- Osolte a nechte alespoň půl hodiny odležet v chladničce (ale klidně i několik hodin, chutě se krásně prolnou).
- Při podávání ozdobte sušenými brusinkami.