Suroviny
- pomeranč (vykrájená filátka z cca 3 kg pomerančů) 1 kg
- pomerančová kůra z 1 pomeranče
- cukr 650 g
- pektin (ovocný,např. Labeta) 10 g
- kyselina citrónová (např. Labeta) 1 lžička
- celá skořice 1 velký svitek
- badyán 3 hvězdičky
- hřebíček 5 ks
Postup přípravy
- Vyfiletované pomeranče, většinu cukru (1 lžíci si nechte na později), pomerančovou kůru a koření dejte si vhodného hrnce a přiveďte k varu, přidejte kyselinu citronovou. Na závěr vmíchejte citrusový ovocný pektin smíchaný s lžící cukru, a pořádně promíchejte.
- Ještě minutku dvě provařte, proveďte želírovací test (na vychlazený porcelánový talířek kápněte marmeládu a pokud nestéká, máte hotovo). V opačném případě ještě povařte, dokud nezískáte hustotu dle vašich představ.
- Horkou marmeládu plňte do vyvařených ještě teplých sklenic (použité koření vyndejte, do skleniček ho nedávejte, jeho chuť by byla moc intenzivní). Marmeládu již dále nezavařujte a skladujte na chladném temném místě.
PRIMA TIP: Filetování dílků pomeranče je trochu piplačka, ale určitě to za trochu námahy stojí. Blanky v citrusech jsou hořké, tedy v marmeládě nežádoucí.