Zimní pomerančová marmeláda s voňavým vánočním kořením

Moje hodnocení
2x

Pomerančová marmeláda má velkou tradici především v Anglii, kde je oblíbená namazaná na nasucho opečených toustech, ale je báječná i na lívance a palačinky, nebo třeba na promazání dortů a perníku. Voňavé koření ji dodá úžasný charakter, bude se vyjímat i na vánočním stole, zkuste ji namazat třeba na vánočku.

1 porce
60 minut
anglická

Suroviny

  • vykrájená filátka z cca 3 kg pomerančů 1 kg
  • kůra z 1 pomeranče
  • cukr 650 g
  • ovocný pektin (např. Labeta) 10 g
  • kyselina citronová (např. Labeta) 1 lžička
  • celá skořice 1 velký svitek
  • badyán 3 hvězdičky
  • hřebíček 5 ks

Postup přípravy

  1. Vyfiletované pomeranče, většinu cukru (1 lžíci si nechte na později), pomerančovou kůru a koření dejte si vhodného hrnce a přiveďte k varu, přidejte kyselinu citronovou. Na závěr vmíchejte citrusový ovocný pektin smíchaný s lžící cukru, a pořádně promíchejte.
  2. Ještě minutku dvě provařte, proveďte želírovací test (na vychlazený porcelánový talířek kápněte marmeládu a pokud nestéká, máte hotovo). V opačném případě ještě povařte, dokud nezískáte hustotu dle vašich představ.
  3. Horkou marmeládu plňte do vyvařených ještě teplých sklenic (použité koření vyndejte, do skleniček ho nedávejte, jeho chuť by byla moc intenzivní). Marmeládu již dále nezavařujte a skladujte na chladném temném místě.

PRIMA TIP: Filetování dílků pomeranče je trochu piplačka, ale určitě to za trochu námahy stojí. Blanky v citrusech jsou hořké, tedy v marmeládě nežádoucí.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Labeta


Přečtěte si také

Recepty