Suroviny
- květák (velký, rozlámaný na jednotlivé růžičky) 1 kg
- cherry rajčata (malá oválná, rozpůlená) 8 ks
- strouhanka 1 hrst
- strouhaný parmazán 2 lžíce
- pepř
Na omáčku
- máslo 60 g
- hladká mouka 60 g
- mléko (nebo polovina mléka a polovina vody) 600 ml
- bobkový list 1 ks
- anglická hořčice 1 lžíce
- muškátový oříšek (čerstvě nastrouhaný)
- čedar (nastrouhaný) 150 g
Postup přípravy
- Květák dejte do velkého hrnce vařící vody a vařte asi 10 minut, aby trochu změknul. Nechte jej okapat na cedníku.
- Omáčka: Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte mouku a mícháním vytvořte těstíčko. Sundejte z ohně, přidejte trochu mléka a vyšlehejte do hladka. Vraťte pánev na plotnu a postupně přidejte zbytek mléka. Přiveďte do varu, přidejte bobkový list a za stálého míchání 5 minut povařte.
- Do omáčky přidejte nasekanou jarní cibulku a pár minut povařte. Vyjměte bobkový list a vmíchejte hořčici, muškátový oříšek a čedar.
- Zapékací mísu nechte pod grilem rozehřát. Pak do ní naaranžujte růžičky květáku a přelijte je omáčkou, poházejte rajčaty, strouhankou a parmazánem. Grilujte asi 5 minut. Dochuťte pepřem.
- Prima tip: Do vody na vaření květáku přidejte bobkový list, aby růžičky absorbovaly jeho vůni a trochu citrónové šťávy, aby zůstaly bílé.