Najděte si recept
Na co máte chuť?

Zapečený květák se sýrem
Tahle varianta květáku bude jistě chutnat i těm, kteří jinak této zelenině moc neholdují. Zapečený a ještě přelitý sýrovou omáčkou je prostě úžasný.
do 1 hodiny
6 porcí
Suroviny (6 porcí)
Na omáčku:
- Máslo 60 g
- hladká mouka 60 g
- mléko nebo polovina mléka a polovina vody 600 ml
- Bobkový list 1 ks
- jarní cibulka, nasekaná 4 ks
- anglická hořčice 1 lžíce
- čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
- nastrouhaný čedar 150 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Květák dejte do velkého hrnce vařící vody a vařte asi 10 minut, aby trochu změknul. Nechte jej okapat na cedníku.
- Omáčka: Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte mouku a mícháním vytvořte těstíčko. Sundejte z ohně, přidejte trochu mléka a vyšlehejte do hladka. Vraťte pánev na plotnu a postupně přidejte zbytek mléka. Přiveďte do varu, přidejte bobkový list a za stálého míchání 5 minut povařte.
- Do omáčky přidejte nasekanou jarní cibulku a pár minut povařte. Vyjměte bobkový list a vmíchejte hořčici, muškátový oříšek a čedar.
- Zapékací mísu nechte pod grilem rozehřát. Pak do ní naaranžujte růžičky květáku a přelijte je omáčkou, poházejte rajčaty, strouhankou a parmazánem. Grilujte asi 5 minut. Dochuťte pepřem.
- Prima tip: Do vody na vaření květáku přidejte bobkový list, aby růžičky absorbovaly jeho vůni a trochu citrónové šťávy, aby zůstaly bílé.