Suroviny
- droždí 1 kostka
- moučkový cukr 50 g
- mléko (vlažné ) 250 ml
- hladká mouka 400 g + trochu na posypání před kynutím
- vejce 1 ks
- sůl (špetka )
- máslo 150 g
- jablka 2 ks
- tučný tvaroh 200 g
- med 2 lžíce
- švestková povidla 100 g
- voda
- citron (na zakápnutí jablek)
Postup přípravy
- Droždí rozdrobte do mísy, přidejte lžíci moučkového cukru, rozmíchejte a počkejte, až se droždí působením cukru rozpustí.
- Pak vmíchejte 100 g mouky, 200 ml mléka, rozmíchejte na kaši, zakryjte utěrkou a nechte cca 15 minut na teplém místě, až pěkně vzejde kvásek. Po částech vmíchejte zbylou mouku a cukr, ve zbylém mléce rozšlehejte vajíčko a přidejte ho také do těsta.
- Přisypte špetku soli. 100 g másla rozpusťte v kastrůlku, nechte lehce zchladnout a také zapracujte do těsta. Těsto posypte troškou mouky, přikryjte utěrkou a nechte cca hodinu kynout.
- Mezitím si nastrouhejte jablka (můžete je předtím oloupat, máte-li radši bez slupky, já ovšem používám i slupku). Vmíchejte je do vykynutého těsta.
- V pánvi rozpalte cca 2 cm rostlinného oleje. Když je dost horký, mokrýma rukama tvarujte kouličky cca velikosti mandarinky, vkládejte je do pánve a každou mírně smáčkněte lžící.
- Po několika minutách budou z jedné strany zlatavé – pak je otočte a opečte i z druhé. Zatímco se vdolky opékají, smíchejte tvaroh s medem a v kastrůlku rozpusťte zbytek másla.
- Ještě horké vdolky vysušte papírovou utěrkou, potřete rozpuštěným máslem (tuto proceduru můžete vynechat, ale je to škoda...), na horní stranu rozetřete trochu povidel a ozdobte bohatou čepicí medového tvarohu. Ihned podávejte.