Suroviny
- polohrubá mouka 250 g
- máslo (rozpuštěné) 1 lžíce
- cukr 2 lžíce
- vejce 1 ks
- mléko 130 ml
- droždí 20 g
- citronová kůra 1/2
- sůl špetka
- rostlinný tuk (na smažení)
- tvaroh 150 g
- mascarpone 150 g
- moučkový cukr
- ovoce (jahody, maliny, borůvky aj.)
Postup přípravy
- Z rozdrobeného droždí a trochy krupicového cukru ve větší míse ruční metlou rozmíchejte řídkou kašičku. Přidejte vlažné mléko, zbytek cukru, prosátou mouku, vejce, špetku soli a kůru z poloviny citronu. V robotu pomocí hnětacího háku nebo ručně zadělejte lepkavé těsto. V průběhu hnětení postupně přidávejte rozpuštěné máslo.
- Těsto nechte na teplém místě kynout přibližně hodinu. Tuk na smažení (sádlo, olej či 100% tuk) rozpusťte v širším hrnci, aby hladina sahala asi do jeho 1/3.
- Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném válu, aby bylo přibližně 1 cm tlusté. Vykrajujte z něho kolečka o průměru asi 7 cm.
- Zdali je tuk dostatečně rozpálený, vyzkoušejte vhozením trošky těsta, když se začne smažit, můžete do tuku vložit vykrájená kolečka. Smažte je do zlatova z jedné strany pod pokličkou, z druhé strany už nezakryté.
- Usmažené vdolky nechte okapat na papírové utěrce. Tvaroh a mascarpone společně vyšlehejte s moučkovým cukrem, jehož množství zvolte své chuti.
- Vdolečky servírujte se směsí tvarohu a mascarpone a s čerstvým letním ovocem. Můžete je posypat moučkovým cukrem.