Škubánky
- brambory typu C 500 g
- hrubá mouka 150 g
- Sůl
- řepkový olej na opékání
Dušené zelí
- čerstvé červené zelí 1 kg
- červené cibule 2 ks
- kyselé jablíčko 1 ks
- rozinky 1 hrst
- drcený kmín 2 lžíce
- cukr moučka 2 lžíce
- Ocet 2 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
- řepkový olej na restování
Navíc
- uzené tofu 1 balení
- červené cibule 2 ks
- řepkový olej na smažení
Postup přípravy
- Brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a dejte vařit do osolené vody (mělo by jí být akorát tolik, aby byly brambory ponořené). Jakmile jsou uvařené do poloměkka (trvá to cca 10 minut), odstavte hrnec z plotny a polovinu vody slijte. Brambory zasypte moukou a obráceným koncem vařečky do nich udělejte několik šťouchů tak, aby byla vidět voda na dně. Zakryjte pokličkou, vraťte na plotnu a nechte 20 minut propařit na nejnižší teplotu.
- Propařené brambory rozšťouchejte a prohněťte vařečkou. Jakmile směs získá správnou konzistenci (odlepuje se od stran hrnce), vytvarujte z ní pomocí dvou lžic jednotlivé škubánky. Až trochu vychladnou a ztuhnou, opečte je na oleji dozlatova.
- Zelí rozkrájejte na čtvrtky, vyřízněte z nich košťál a zbytek nakrájejte na jemné proužky. Jablíčko pokrájejte na kostičky a větší rozinky nasekejte.
- Ve velkém hrnci nechte na oleji zesklovatět cibulku a přidejte k ní zbytek ingrediencí, tedy zelí, jablko, rozinky a všechna ostatní dochucovadla. Podlijte půlkou hrnku vody, teplotu stáhněte na minimum a nechte dusit pod pokličkou přibližně 50 minut doměkka. Nakonec dolaďte sladkost či kyselost dle osobních preferencí.
- Tofu a cibulku nakrájejte na mini kostičky a osmahněte na dostatečném množství oleje dokřupava.
- Škubánky nakonec servírujte na červeném zelí, posypané křupavým tofu s cibulkou a dozdobené snítkou čerstvého rozmarýnu.