Suroviny
- lesní plody (mražené) 300 g
- cukr krupice 110 g
- kukuřičný škrob (maizena) 1 vrchovatá lžíce
- citronová šťáva 7 lžic
- pečivo (plátky mazance, asi 1/2 cm silné) 8 ks
- želatina 6 plátků
- žloutek (ze středně velkých vajec) 2 ks
- pálenka 3 lžíce
- citronová kůra (jemně nastrouhaná ) 1/2 lžičky
- nízkotučný tvaroh 250 g
- smetana ke šlehání 300 ml
- pomerančová marmeláda 150 g
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Lesní ovoce svařte s 30 g cukru. Vmíchejte škrob a 4 lžíce citronové šťávy, promíchejte, nechte jednou přejít varem a nechte stranou.
- Kulatou mísu o objemu 1,5 l (asi 20 cm průměr) vyložte fólií. Plátky mazance potřete z jedné strany ovocným rozvarem a 6 z nich vyskládejte vedle sebe do mísy potřenou stranu dovnitř tak, aby k sobě přiléhaly. Zbylé plátky rozkrájejte a vyplňte jimi mezery.
- Želatinu namočte do studené vody. Na kastrol s mírně vroucí vodou postavte ohnivzdornou misku a prošlehejte v ní metlou žloutky, zbylý cukr, pálenku, citronovou kůru a špetku soli, až směs zhoustne. Vmíchejte k ní vymačkanou želatinu (dál už nevařte), nechte ji rozpustit a krém vychladnout.
- Do vaječného krému vmíchejte tvaroh a ovocný rozvar. Smetanu ušlehejte dotuha a jakmile začne tvarohová směs želírovat, zatřete do ní i šlehačku a vzniklý krém ihned přesuňte do připravené mísy vyložené plátky mazance. Uhlaďte a šarlotu nechte nejméně 4 hodiny v chladu.
- Před podáváním si ohřejte zavařeninu se zbylou citronovou šťávou a směs protřete sítkem. Pokud nějaké plátky mazance přečnívají přes okraj mísy, odkrojte je. Šarlotu vyklopte na podávací talíř, stáhněte z ní fólii, potřete rozehřátou zavařeninou a před porcováním nechte chvíli stát v chladu.