Luxusní třípatrový dort má pečenou pouze spodní vrstvu, zbylé tvoří nadýchané pěny z mléčné a bílé čokolády. Postup je rozsáhlý, ale dá se rozfázovat a příprava je nakonec mnohem jednodušší, než by se mohlo zdát.
1 porce
120 minut
Spodní vrstva
máslo rozkrojené na 6 kousků
90 g (6 lžic) + na vymazání
hořkomléčná čokoláda nasekaná nadrobno
200 g (2 hrnky)
kávové granule
3/4 lžičky
vanilkový extrakt
1 a 1/2 lžičky
vejce, žloutky a bílky oddělené
4 ks
špetka soli
přírodní krupicový cukr
70 g (1/3 hrnku)
Střední vrstva
Kakao
2 lžíce
horká voda
5 lžic
hořkomléčná čokoláda nasekaná nadrobno
200 g (2 hrnky)
Troubu předehřejte na 160 °C. Otevírací formu o průměru 23 cm vymažte po dně máslem.
Máslo, čokoládu a espreso rozehřejte ve vodní lázni, občas promíchejte, až bude směs hladká. Sejměte a nechte 5 minut chladnout. Zašlehejte vanilku a žloutky a dejte stranou.
V robotu ušlehejte bílky a sůl do pěny, trvá to asi 30 vteřin. Přidejte polovinu cukru a šlehejte, až se spojí, opět asi 15 vteřin. Vsypte zbylý cukr a při vysoké rychlosti ušlehejte měkký sníh, asi 1 minutu.
Třetinu ušlehaného sněhu zatřete k čokoládě, pak gumovou stěrkou zatřete zbylý sníh, až vznikne stejnorodé těsto. Opatrně ho přesuňte do formy a povrch uhlaďte.
Pečte, až těsto vyběhne, u okrajů zpevní a na dotek bude pružné (asi 13 až 18 minut). Ve formě postavte na mřížku, až zcela vychladne (asi za 1 hodinu). Nevyjímejte z formy.
Na střední vrstvu prošlehejte kakao s horkou vodou a dejte stranou. Čokoládu rozpusťte ve velké ohnivzdorné míse ve vodní lázni, občas promíchejte. Sejměte a nechte 5 minut chladnout.
V robotu ušlehejte smetanu, cukr a sůl při střední rychlosti, až směs začne houstnout (asi 30 vteřin). Zvyšte rychlost a šlehejte do polotuha, 15 až 60 vteřin. Rozpuštěné kakao promíchejte s vychladlou čokoládou a zatřete třetinu ušlehané smetany. Gumovou stěrkou pak zatřete zbylou šlehačku, až bude směs homogenní. Naneste ji do formy na základní vrstvu a formou lehce poklepejte o pracovní plochu, abyste z pěny vypudili bubliny vzduchu. Dejte alespoň na 15 minut do ledničky.
Na třetí vrstvu vsypte želatinu do misky s vodou a nechte nejméně 5 minut stát. Půl hrnku smetany uveďte do mírného varu v silnostěnném kastrole, sejměte a vmíchejte rozpuštěnou želatinu. Směs přelijte přes úlomky čokolády v misce a prošlehejte, až se čokoláda zcela rozpustí. Nechte dojít do pokojové teploty ( 5 až 8 minut). V robotu ušlehejte zbylou smetanu při střední rychlosti, až začne houstnout, asi 30 vteřin.
Rychlost zvyšte a šlehejte, až se začnou tvořit měkké špičky (15 až 60 vteřin). Třetinu ušlehané smetany zatřete do čokolády, pak gumovou stěrkou opatrně zatřete zbytek. Bílou pěnu naneste do formy, uhlaďte a vraťte nejméně na 2 a půl hodiny do ledničky, až se pěna zcela usadí.
Až budete chtít dort podávat, vyndejte ho z ledničky nejméně 45 minut předem. Okraj formy objeďte nožem, bočnici odepněte a dort krájejte na řezy (budou čistší, když si nůž budete namáčet v horké vodě a vždy ho pak otřete).
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.