návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Trojitý čokoládový pěnový dort

1 dort porce
nad 2 hodiny
Trojitý čokoládový pěnový dort
Trojitý čokoládový pěnový dort Autor: Johana Pošová / Moje sladká kuchařka
Luxusní třípatrový dort má pečenou pouze spodní vrstvu, zbylé tvoří nadýchané pěny z mléčné a bílé čokolády. Postup je rozsáhlý, ale dá se rozfázovat a příprava je nakonec mnohem jednodušší, než by se mohlo zdát.
Reklama

Suroviny (1 dort porce)

Spodní vrstva:

Střední vrstva:

Vrchní vrstva:

Reklama

Postup

  1. Troubu předehřejte na 160 °C. Otevírací formu o průměru 23 cm vymažte po dně máslem.
  2. Máslo, čokoládu a espreso rozehřejte ve vodní lázni, občas promíchejte, až bude směs hladká. Sejměte a nechte 5 minut chladnout. Zašlehejte vanilku a žloutky a dejte stranou.
  3. V robotu ušlehejte bílky a sůl do pěny, trvá to asi 30 vteřin. Přidejte polovinu cukru a šlehejte, až se spojí, opět asi 15 vteřin. Vsypte zbylý cukr a při vysoké rychlosti ušlehejte měkký sníh, asi 1 minutu.
  4. Třetinu ušlehaného sněhu zatřete k čokoládě, pak gumovou stěrkou zatřete zbylý sníh, až vznikne stejnorodé těsto. Opatrně ho přesuňte do formy a povrch uhlaďte.
  5. Pečte, až těsto vyběhne, u okrajů zpevní a na dotek bude pružné (asi 13 až 18 minut). Ve formě postavte na mřížku, až zcela vychladne (asi za 1 hodinu). Nevyjímejte z formy.
  6. Na střední vrstvu prošlehejte kakao s horkou vodou a dejte stranou. Čokoládu rozpusťte ve velké ohnivzdorné míse ve vodní lázni, občas promíchejte. Sejměte a nechte 5 minut chladnout.
  7. V robotu ušlehejte smetanu, cukr a sůl při střední rychlosti, až směs začne houstnout (asi 30 vteřin). Zvyšte rychlost a šlehejte do polotuha, 15 až 60 vteřin. Rozpuštěné kakao promíchejte s vychladlou čokoládou a zatřete třetinu ušlehané smetany. Gumovou stěrkou pak zatřete zbylou šlehačku, až bude směs homogenní. Naneste ji do formy na základní vrstvu a formou lehce poklepejte o pracovní plochu, abyste z pěny vypudili bubliny vzduchu. Dejte alespoň na 15 minut do ledničky.
  8. Na třetí vrstvu vsypte želatinu do misky s vodou a nechte nejméně 5 minut stát. Půl hrnku smetany uveďte do mírného varu v silnostěnném kastrole, sejměte a vmíchejte rozpuštěnou želatinu. Směs přelijte přes úlomky čokolády v misce a prošlehejte, až se čokoláda zcela rozpustí. Nechte dojít do pokojové teploty ( 5 až 8 minut). V robotu ušlehejte zbylou smetanu při střední rychlosti, až začne houstnout, asi 30 vteřin.
  9. Rychlost zvyšte a šlehejte, až se začnou tvořit měkké špičky (15 až 60 vteřin). Třetinu ušlehané smetany zatřete do čokolády, pak gumovou stěrkou opatrně zatřete zbytek. Bílou pěnu naneste do formy, uhlaďte a vraťte nejméně na 2 a půl hodiny do ledničky, až se pěna zcela usadí.
  10. Až budete chtít dort podávat, vyndejte ho z ledničky nejméně 45 minut předem. Okraj formy objeďte nožem, bočnici odepněte a dort krájejte na řezy (budou čistší, když si nůž budete namáčet v horké vodě a vždy ho pak otřete).
Reklama
Související témata: čokoládový dort , Sladké
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama