Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Taťkovi utopenci
Vánoce jsou skoro tady, ale hned za nimi jsou silvestrovské oslavy! Připravte si dopředu tyto famózní utopence – na odležení potřebují alespoň týden, ale znáte to. ;)
do 30 minut
1 velká sklenice porce
Článek
Nejlepší bezmasé chuťovky a jednohubky, ideální na silvestrovské oslavy!
Bezmasé jednohubky se na silvestrovské oslavy nesmírně hodí – a někdy je s nimi daleko menší práce. A navíc, po těch všech řízcích a rybách si někteří z vás určitě rádi...
Suroviny (1 velká sklenice porce)
- Voda 2 l
- kvasný ocet 300–400 ml
- Sůl 2 a 1/2 lžičky
- mletý černý pepř 2 lžičky
- celý černý pepř 10 kuliček
- nové koření 10 kuliček
- Bobkový list 8 ks
- velké cibule 6–8 ks
- špekáčky 15–20 ks
- sůl, pepř, kajenský pepř (nebo pálivá paprika) na dochucení špekáčků
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Vodu smíchejte s octem a kořením. Přiveďte na středním plamenu k varu a nechte svařovat asi 2 minuty. Poté sundejte z plotny a nechte zcela vychladnout.
- Cibuli oloupejte a jednu čtvrtinu nakrájejte na půl plátky (do špekáčků), zbytek na kolečka (do sklenice). Velkou sklenici vyložte cibulí a přidejte pár kuliček celého pepře.
- Špekáčky oloupejte a podélně rozřízněte co nejvíce tak, aby zůstaly stále v celku. Takto připravené špekáčky zevnitř řádně osolte, opepřete a přidejte kajenský pepř (podle vaší chuti a požadované ostrosti, já dávám spíše méně, jen tak na chuť).
- Do každého špekáčku zandejte trochu cibule nakrájené na půl plátky a začněte je vrstvit do sklenice vyplněné cibulí. Až budete mít první patro hotové, opět vytvořte „postel“ z cibule a další špekáčkové patro.
- Až budete mít hotovo, vlijte do sklenice připravený lák. Nezapomeňte ho zamíchat, aby vám dole nezbyl pepř a další koření.
- Sklenici zavřete a nechte odležet v lednici minimálně týden – zkuste to vydržet, stojí to za to!
Taťkovi utopenci; foto: Cat & Cook
Cat & Cook
Na blogování nejvíce miluji čas strávený v kuchyni, jsem kuchařka a cukrářka každým coulem!
Můj blog klade velký důraz na kvalitu, ráda ve svých receptech popisuji původ tradičních jídel, kuchařských postupů a surovin. Naleznete zde tipy na dobré restaurace, potraviny i kuchyňské náčiní.
V blogování mi pomáhá moje chlupatá Minda – nelekejte se – jedná se o moji perskou kočku, proto název Cat & Cook :-)
catandcook.cz alias Ivana Jindřichová