Suroviny
- voda 2 l
- ocet (kvasný ) 300–400 ml
- sůl 2 a 1/2 lžičky
- černý pepř (mletý ) 2 lžičky
- černý pepř (celý ) 10 kuliček
- nové koření 10 kuliček
- bobkový list 8 ks
- cibule (velké ) 6–8 ks
- špekáčky 15–20 ks
- sůl (na dochucení špekáčků)
- pepř (na dochucení špekáčků)
- kajenský pepř (nebo pálivá paprika,na dochucení špekáčků)
Článek
Nejlepší bezmasé chuťovky a jednohubky, ideální na silvestrovské oslavy!
Bezmasé jednohubky se na silvestrovské oslavy nesmírně hodí – a někdy je s nimi daleko menší práce. A navíc, po těch všech řízcích a rybách si někteří z vás určitě rádi...
Postup přípravy
- Vodu smíchejte s octem a kořením. Přiveďte na středním plamenu k varu a nechte svařovat asi 2 minuty. Poté sundejte z plotny a nechte zcela vychladnout.
- Cibuli oloupejte a jednu čtvrtinu nakrájejte na půl plátky (do špekáčků), zbytek na kolečka (do sklenice). Velkou sklenici vyložte cibulí a přidejte pár kuliček celého pepře.
- Špekáčky oloupejte a podélně rozřízněte co nejvíce tak, aby zůstaly stále v celku. Takto připravené špekáčky zevnitř řádně osolte, opepřete a přidejte kajenský pepř (podle vaší chuti a požadované ostrosti, já dávám spíše méně, jen tak na chuť).
- Do každého špekáčku zandejte trochu cibule nakrájené na půl plátky a začněte je vrstvit do sklenice vyplněné cibulí. Až budete mít první patro hotové, opět vytvořte „postel“ z cibule a další špekáčkové patro.
- Až budete mít hotovo, vlijte do sklenice připravený lák. Nezapomeňte ho zamíchat, aby vám dole nezbyl pepř a další koření.
- Sklenici zavřete a nechte odležet v lednici minimálně týden – zkuste to vydržet, stojí to za to!