Najděte si recept
Na co máte chuť?

Taťkovi utopenci
Vánoce jsou skoro tady, ale hned za nimi jsou silvestrovské oslavy! Připravte si dopředu tyto famózní utopence – na odležení potřebují alespoň týden, ale znáte to. ;)
do 30 minut
1 velká sklenice porce
Článek
Nejlepší bezmasé chuťovky a jednohubky, ideální na silvestrovské oslavy!
Bezmasé jednohubky se na silvestrovské oslavy nesmírně hodí – a někdy je s nimi daleko menší práce. A navíc, po těch všech řízcích a rybách si někteří z vás určitě rádi...
Suroviny (1 velká sklenice porce)
- Voda 2 l
- kvasný ocet 300–400 ml
- Sůl 2 a 1/2 lžičky
- mletý černý pepř 2 lžičky
- celý černý pepř 10 kuliček
- nové koření 10 kuliček
- Bobkový list 8 ks
- velké cibule 6–8 ks
- špekáčky 15–20 ks
- sůl, pepř, kajenský pepř (nebo pálivá paprika) na dochucení špekáčků
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Vodu smíchejte s octem a kořením. Přiveďte na středním plamenu k varu a nechte svařovat asi 2 minuty. Poté sundejte z plotny a nechte zcela vychladnout.
- Cibuli oloupejte a jednu čtvrtinu nakrájejte na půl plátky (do špekáčků), zbytek na kolečka (do sklenice). Velkou sklenici vyložte cibulí a přidejte pár kuliček celého pepře.
- Špekáčky oloupejte a podélně rozřízněte co nejvíce tak, aby zůstaly stále v celku. Takto připravené špekáčky zevnitř řádně osolte, opepřete a přidejte kajenský pepř (podle vaší chuti a požadované ostrosti, já dávám spíše méně, jen tak na chuť).
- Do každého špekáčku zandejte trochu cibule nakrájené na půl plátky a začněte je vrstvit do sklenice vyplněné cibulí. Až budete mít první patro hotové, opět vytvořte „postel“ z cibule a další špekáčkové patro.
- Až budete mít hotovo, vlijte do sklenice připravený lák. Nezapomeňte ho zamíchat, aby vám dole nezbyl pepř a další koření.
- Sklenici zavřete a nechte odležet v lednici minimálně týden – zkuste to vydržet, stojí to za to!
Taťkovi utopenci; foto: Cat & Cook
Cat & Cook
Na blogování nejvíce miluji čas strávený v kuchyni, jsem kuchařka a cukrářka každým coulem!
Můj blog klade velký důraz na kvalitu, ráda ve svých receptech popisuji původ tradičních jídel, kuchařských postupů a surovin. Naleznete zde tipy na dobré restaurace, potraviny i kuchyňské náčiní.
V blogování mi pomáhá moje chlupatá Minda – nelekejte se – jedná se o moji perskou kočku, proto název Cat & Cook :-)
catandcook.cz alias Ivana Jindřichová