Maso
- krůtí stehna (vykostěná) 800 g
- cibule 400 g
- česnek 4 stroužky
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- světlé pivo 150 ml
- drůbeží vývar (nebo voda na podlití)
- slunečnicový olej 3–4 lžíce
- sůl
- bílý pepř (čerstvě namletý)
- citronová šťáva pár kapek
Taštičky
- blaťácké zlato 150 g
- listové těsto 400 g
- polohrubá mouka (na pomoučení)
- vejce 2 ks
Dip
- zakysaná smetana 180 g
- pažitka pár snítek
- sůl
- bílý pepř (čerstvě namletý)
- citronová šťáva
Salsa
- cherry rajčata (různých barev) 1 hrst
- sůl
- pepř
- hladkolistá petržel 1 snítka
- šalotka (menší) 2 ks
- citronová šťáva
- olivový olej 2 lžíce
- med 1 lžička
Postup přípravy
- MASO: V hrnci rozpalte olej na vysokou teplotu. Maso nakrájejte na větší kousky, dobře osolte, opepřete a dejte do hrnce – je potřeba, aby se na oleji ze všech stran dobře zatáhlo a mírně zbarvilo. Poté do hrnce přidejte na půlměsíčky nakrájenou cibuli a za občasného míchaní vše restujte asi další 3 minuty. Teplotu snižte a pokračujte, dokud cibule nezměkne a nechytne zlatavou barvu. Přidejte plátky česneku a ještě 2 minuty restujte. Přisypte papriku a ještě zhruba minutu pokračujte – paprika se hezky rozvoní.
- Zvyšte teplotu, přilijte pivo a počkejte, až se vypaří alkohol. Poté do hrnce přilijte trochu vývaru (aby maso bylo zakryté), hrnec zaklopte a maso duste, dokud nezměkne, tedy asi 60 minut. Podle potřeby v průběhu přilévejte vývar.
- Jakmile maso bude hotové, tak šťávu, ve které se dusilo, zredukujte podle potřeby. Masem se budou plnit taštičky, takže šťáva musí být chuťově výraznější a opravdu hustá. Nakonec maso ve šťávě natrhejte – dvěma vidličkami to jde skvěle. Podle potřeby dochuťte pár kapkami citronu.
- TAŠTIČKY: Troubu vyhřejte na 180 °C. Těsto vyválejte na tenký plát, můžete si při tom pomoci trochou mouky. Z těsta pomocí misky o průměru 8–10 cm vykrájejte tolik kulatých placek, kolik se vám povede (ideálně 8). Jde to jednoduše, stačí misku položit na těsto a kolem obvodu ji objet nožem.
- Do středu každé placky dejte trochu krůtího másla, navrch plátek sýra. Okraje těsta kolem náplně potřete rozšlehaným vejcem. Jednu část těsta pak přehněte přes náplň a vidličkou přimačkejte k druhé části těsta. Měl by vzniknout půlkruh.
- Taštičky přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a potřete zbylým vejcem. Do každé taštičky udělejte na povrchu 2–3 mini dírky nožem, ty zabrání tomu, aby při pečení praskaly. Taštičky pečte 10–12 minut, dokud nebudou hezky křupavé a upečené.
- DIP: Pažitku nasekejte najemno a v misce promíchejte se smetanou, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
- SALSA: Rajčata a šalotky nakrájejte na malé kostičky, přidejte na nudličky nasekanou petrželku, vše promíchejte s olejem a dochuťte solí, pepřem, citronem a případně také medem.
- Taštičky dejte na velký talíř, přidejte misku s dipem, rajčatovou salsu a pusťte se do toho.