Najděte si recept
Na co máte chuť?

Špaldový chlebíček s banány a borůvkami
Suroviny (1 bochník porce)
- olivový olej na vymazání formy
- celozrnná špaldová mouka 190 g
- mletá skořice 2 lžičky
- jedlá soda 1,5 lžičky
- Ovesné vločky 50 g
- čerstvé nebo mražené borůvky 100 g
- zralé banány 3 ks
- Vejce 3 ks
- květový med nebo javorový sirup 90 g
- makadamový olej 60 ml
- přírodní vanilkový extrakt nebo dřeň 1 lžička
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C a pekáč o rozměrech 10 x 20 cm vymažte olejem. Dno a strany vyložte pečicím papírem tak, aby papír přesahoval okraje.
- Do velké mísy prosejte mouku, promíchejte se skořicí, sodou, vločkami a borůvkami. Nepropadnou se tak při pečení na dno. Uprostřed vytvořte důlek.
- Banán rozmačkejte vidličkou a zlehka prošlehejte nebo promíchejte s vejcem, medem, olejem a vanilkou. Směs vlijte do důlku v mouce a hněťte, až se vše dobře spojí. Těsto rozetřete rovnoměrně do pekáče a uhlaďte povrch lžící. Pečte 55 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde ven suchá či jen s pár vlhkými drobečky. Pokud chlebíček příliš rychle tmavne, zakryjte ho alobalem. Upečený chlebíček vyjměte, nechte 5 minut stát a pak ho vyklopte na mřížku a nechte zchladnout.
PRIMA TIP: K doslazení chlebíčku postačí banány. Upečte je ve slupce v troubě předehřáté na 160 °C, až zčernají, trvá to zhruba 15 minut. Vyjměte, nechte mírně zchladnout, oloupejte a rozmačkejte. Upečením zesládnou.
Špaldový chlebíček s banány a borůvkami; foto: kuchařka Pravé a lahodné jídlo
Pravé a lahodné jídlo: více než 100 receptů z neupravených potravin pro vaše zdraví a pohodu
Chrissy Freer
Žijeme ve světě, který je plný nejrůznějších diet a poruch příjmu potravy. Skutečně si nejsme schopni najít čas, abychom si jídlo opravdu vychutnali? A vychutnali si ho v průmyslově nezpracované zdravé podobě, která nám dodá pořádnou dávku energie a elánu?
To, že v současné době děláme něco špatně, ukazují i zvyšující se počty diabetiků a lidí s podrážděným zažívacím ústrojím. Také velmi časté potravinové alergie a nesnášenlivosti mluví jasnou řečí.
Myšlenka, že by nám měly pomoct diety se sníženým obsahem tuku nebo nízkotučné potraviny, už není zcela aktuální. Ve skutečnosti právě tyto potraviny jsou často zpracovávány potravinářským průmyslem. Aby se totiž zachovala chuť a prodloužila jejich expirační doba, jsou plné cukrů, zahušťovadel a stabilizátorů.
V této knize vám výživová poradkyně, autorka receptů a maminka Chrissy Freer ukáže, jak rychle a snadno připravit pokrmy z pravých potravin. Tyto lahodné recepty určitě rádi připravíte pro vaši rodinu i pro přátele. Zamilujte se do pravých potravin!
Vydalo nakladatelství Omega