Suroviny
- mleté maso (nejlépe směs hovězího a vepřového 1 : 1) 1200 g
- anglická slanina (v plátcích) 300 g
- strouhanka 150 g
- vejce 10 ks
- cibule 3 ks
- česnek 2–3 stroužky
- hladkolistá petržel (nasekaná) 3 snítky
- pažitka (nakrájená) 3 lžíce
- rajský protlak 2 lžíce
- hořčice 1 lžíce
- máslo (na vymazání formy)
- muškátový květ (nebo oříšek) 1 špetka
- sůl 1 lžička
- čerstvě namletý pepř 1/2 lžičky
Postup přípravy
- 7 vajec uvařte natvrdo 8–10 minut, pak je zprudka zchlaďte a studené oloupejte.
- Mleté maso promíchejte se zbylými 3 vejci, solí, pepřem, strouhankou, hořčicí a rajským protlakem.
- Do směsi přidejte oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, pažitku a petrželku, dochuťte špetkou muškátového květu a vše důkladně promíchejte.
- Formu na bábovku vymažte máslem a vyložte plátky slaniny.
- Formu vyplňte polovinou masové směsi, povrch rovnoměrně poklaďte natvrdo uvařenými celými vejci a nakonec formu dorovnejte zbytkem mletého masa.
- Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 60 minut, pak bábovku otočte dnem vzhůru, postavte na plech a pečte ještě dalších 40 minut.
- Na plátky nakrájenou slanou bábovku podávejte jak teplou, tak i studenou, buď s různě upravenými bramborami, nebo čerstvým chlebem a sladkokyselou okurkou.
O tento recept s nápadem, jak zužitkovat vejce natvrdo z velikonoční koledy, se s námi podělil šéfkuchař pražského hotelu Duo Radek Pálka.