Ursula Ferrigno

Rychlý limetový koláč

Moje hodnocení
0x

Pokud milujete lehounké citronové koláče s krémem, limetový si vás okamžitě podmaní svojí vůní, barvou i chutí. A pokud milujete vtipné korpusy z drcených sušenek, tak typické pro geniální americké cheesecake, stejně jako další zkratky zrychlující zdlouhavé postupy, pak už vůbec není co řešit.

6 porcí
60 minut

Suroviny

  • ovesné sušenky (můžou být i máčené v čokoládě) 300 g
  • máslo 150 g
  • žloutky z velkých vajec 2 ks
  • kondenzované mléko 400 g
  • mořská sůl 1 lžička
  • limety 4 ks
  • strouhaná kůra z 1 limety na ozdobu
  • smetana ke šlehání (33 %) 250 ml

Postup přípravy

  1. Sušenky podrťte najemno (buď v robotu nebo je dejte do plastového sáčku a přejeďte několikrát válečkem). Máslo rozehřejte v pánvi, vsypte drcené sušenky, promíchejte a směs rovnoměrně rozprostřete do koláčové formy s odnímatelným dnem na dno a stěny, zlehka přitlačte a vložte takto připravenou formu na 30 minut do lednice.
  2. Troubu předehřejte na 160 °C a odpočinutý korpus pečte 12 minut lehce dozlatova. Vyjměte a nechte zchladnout na mřížce.
  3. Žloutky prošlehejte ve velké míse. Za stálého míchání k nim přilijte kondenzované mléko, zlehka osolte a přidejte strouhanou limetovou kůru a čerstvě vymačkanou šťávu. Promíchejte, vlijte na vychladlý korpus a pečte v troubě předehřáté na 160 °C zhruba 20 minut.
  4. Upečený koláč vyjměte, zakryjte alobalem, nechte zchladnout a uložte alespoň na 4 hodiny do lednice.
  5. Před podáváním ušlehejte smetanu na šlehačku, ozdobte jí koláč a postrouhněte limetovou kůrou.

Svěží recepty z citronů a limetek najdete v aktuálním jarním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Ursula Ferrigno

Knihy Omega Ursula Ferrigno

Podtitulek 75 chutných způsobů, jak si užít vaření z citrusů napovídá, jak dokážou tyhle plody oživit a ozvláštnit mořské plody, těstoviny a samozřejmě dezerty. Ano, všichni je známe, ale často si jejich skvělou šťávu vymačkáváme jen do čaje. Velká škoda. Autorka vtipně využívá rozdílů v chuti a vůni příbuzných plodů a páruje je s dalšími surovinami přesně tak, jak je potřeba, v celé řadě zajímavých receptů. S těmihle svěžími nápady získá vaše vaření opravdu šťávu, plus se toho o těchto plodech leccos dovíte.

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty