Suroviny
- sušenky (ovesné,můžou být i máčené v čokoládě) 300 g
- máslo 150 g
- žloutek (z velkých vajec) 2 ks
- kondenzované mléko 400 g
- limetka 4 ks
- limetková kůra (strouhaná,na ozdobu) z 1 limety
- smetana ke šlehání (33 %) 250 ml
- mořská sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Sušenky podrťte najemno (buď v robotu nebo je dejte do plastového sáčku a přejeďte několikrát válečkem). Máslo rozehřejte v pánvi, vsypte drcené sušenky, promíchejte a směs rovnoměrně rozprostřete do koláčové formy s odnímatelným dnem na dno a stěny, zlehka přitlačte a vložte takto připravenou formu na 30 minut do lednice.
- Troubu předehřejte na 160 °C a odpočinutý korpus pečte 12 minut lehce dozlatova. Vyjměte a nechte zchladnout na mřížce.
- Žloutky prošlehejte ve velké míse. Za stálého míchání k nim přilijte kondenzované mléko, zlehka osolte a přidejte strouhanou limetovou kůru a čerstvě vymačkanou šťávu. Promíchejte, vlijte na vychladlý korpus a pečte v troubě předehřáté na 160 °C zhruba 20 minut.
- Upečený koláč vyjměte, zakryjte alobalem, nechte zchladnout a uložte alespoň na 4 hodiny do lednice.
- Před podáváním ušlehejte smetanu na šlehačku, ozdobte jí koláč a postrouhněte limetovou kůrou.
Rychlý limetový koláč Zdroj: Citrony a limety