Suroviny
- máslo (na vymazání formy)
- pekanové ořechy (celé opražené ) 25 g
- sirup (zlatý) 1 lžíce
Těsto
- třtinový cukr 165 g
- máslo 80 g
- mléko 125 ml
- vejce (pokojové teploty) 1 ks
- pekanové ořechy (nahrubo nasekané ) 90 g
- hladká mouka 150 g
Poleva
- moučkový cukr 185 g
- sirup (zlatý ) 2 lžíce
- voda 3 lžičky
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 170 °C nebo 150 °C v případě použití funkce horký vzduch. Máslem vymažte formu na biskupský chlebíček o velikosti 9 x 19 cm a její dno spolu s delšími stranami vyložte jedním kusem pečicího papíru tak, aby přečníval přes okraje formy.
- Cukr, nakrájené máslo a mléko dejte do středně velkého hrnce a zahřívejte při střední teplotě. Míchejte, dokud se máslo zcela nerozpustí (ale dbejte na to, aby se směs příliš nezahřála). Odstavte z plotny.
- Vejce lehce prošlehejte vidličkou a pomocí vařečky nebo metly ho vmíchejte k máslové směsi. Přidejte nasekané pekanové ořechy, vsypte mouku a dobře promíchejte, aby se všechny suroviny spojily.
- Hotové těsto přelijte do připravené formy a povrch uhlaďte lžící. Pečte ho asi 35 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu chlebíčku nebude po vytažení suchá. Upečený chlebíček nechte asi 5 minut stát ve formě a vyklopte ho na kovovou mřížku, aby zcela vychladl.
- Na přípravu karamelové polevy prosejte moučkový cukr do středně velké mísy. V menší misce důkladně promíchejte zlatý sirup s vodou. Přilijte je k cukru a vařečkou míchejte, dokud nebude směs hladká. Povrch chlebíčku potřete polevou tak, aby stékala po okrajích. Ozdobte celými pekanovými ořechy a pokapejte zlatým sirupem. Krájejte na plátky.