Rumová bábovka
Zdroj: Francouzská venkovská kuchyně
Rumová bábovka
Zdroj:
Francouzská venkovská kuchyně
Tahle bábovka je opravdu rumová nebo ještě lépe řečeno, je přímo nacucaná rumem. A protentokrát zapomeňte na náš tuzemák a dopřejte bábovce lázeň v rumu třtinovém. Rozhodně pak nezapomeňte na pořádný kopec šlehačky, která dotáhne tento dezert k dokonalosti.
6 porcí
60 minut
francouzská
Postup přípravy
-
Troubu předehřejte na 180 °C. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou. Přebytečnou mouku nad dřezem z formy vyklepejte.
-
PŘIPRAVTE BÁBOVKU. V rendlíku na středním plameni smíchejte mléko, máslo, vanilkový lusk a semínka a zahřívejte, dokud není směs horká, ale nikoliv vroucí.
-
Mezitím prosejte do mísy mouku, prášek do pečiva a sůl a promíchejte.
-
Ve velké míse ušlehejte vaječné žloutky s krystalovým cukrem dohladka. Poté přimíchejte horkou mléčnou směs a následně též moučnou směs.
-
Elektrickým šlehačem ušlehejte z vaječných bílků tuhý sníh. Ten poté pomalu vmíchejte do těsta.
-
Těsto nalijte do připravené formy a pečte cca 30 minut dozlatohněda, dokud není špejle, kterou do bábovky zapíchnete, po vytažení čistá. Nechte 10 minut chladnout a pak vyjměte z formy a dejte na servírovací podnos.
-
PŘIPRAVTE RUMOVÝ SIRUP. V menším rendlíku přiveďte k varu ½ šálku / 120 ml vody s krystalovým cukrem. Potom přilijte rum, stáhněte plamen a zvolna vařte, dokud se všechen cukr nerozpustí.
-
Ze smetany s moučkovým cukrem vyšlehejte tuhou šlehačku.
-
Rumovým sirupem nyní pomalu přelijte hotovou bábovku, načež počkejte, dokud jej úplně nevstřebá. Podávejte se šlehačkou a – pokud chcete – několika kapkami zbylého rumového sirupu.
Rumová bábovka
Zdroj: Francouzská venkovská kuchyně
Rumová bábovka
Zdroj:
Francouzská venkovská kuchyně