Mimi Thorisson

Rumová bábovka

Moje hodnocení
0x

Tahle bábovka je opravdu rumová nebo ještě lépe řečeno, je přímo nacucaná rumem. A protentokrát zapomeňte na náš tuzemák a dopřejte bábovce lázeň v rumu třtinovém. Rozhodně pak nezapomeňte na pořádný kopec šlehačky, která dotáhne tento dezert k dokonalosti.

6 porcí
60 minut
francouzská

Bábovka

  • máslo 30 g + na vymazání formy
  • hladká mouka 200 g + na vysypání formy
  • plnotučné mléko 3 lžíce
  • podélně rozpůlený vanilkový lusky, semínka vyškrabaná nechte stranou 1 ks
  • kypřicí prášek 1 lžíce
  • jemná mořská sůl 1 špetka
  • větší žloutky 2 ks
  • cukr krystal 100 g
  • větší bílky 2 ks

Rumový sirup

  • cukr krystal 100 g
  • tmavý karibský rum 175 ml
  • smetana ke šlehání 250 ml
  • cukr moučka 2 lžíce

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou. Přebytečnou mouku nad dřezem z formy vyklepejte.
  2. PŘIPRAVTE BÁBOVKU. V rendlíku na středním plameni smíchejte mléko, máslo, vanilkový lusk a semínka a zahřívejte, dokud není směs horká, ale nikoliv vroucí.
  3. Mezitím prosejte do mísy mouku, prášek do pečiva a sůl a promíchejte.
  4. Ve velké míse ušlehejte vaječné žloutky s krystalovým cukrem dohladka. Poté přimíchejte horkou mléčnou směs a následně též moučnou směs.
  5. Elektrickým šlehačem ušlehejte z vaječných bílků tuhý sníh. Ten poté pomalu vmíchejte do těsta.
  6. Těsto nalijte do připravené formy a pečte cca 30 minut dozlatohněda, dokud není špejle, kterou do bábovky zapíchnete, po vytažení čistá. Nechte 10 minut chladnout a pak vyjměte z formy a dejte na servírovací podnos.
  7. PŘIPRAVTE RUMOVÝ SIRUP. V menším rendlíku přiveďte k varu ½ šálku / 120 ml vody s krystalovým cukrem. Potom přilijte rum, stáhněte plamen a zvolna vařte, dokud se všechen cukr nerozpustí.
  8. Ze smetany s moučkovým cukrem vyšlehejte tuhou šlehačku.
  9. Rumovým sirupem nyní pomalu přelijte hotovou bábovku, načež počkejte, dokud jej úplně nevstřebá. Podávejte se šlehačkou a – pokud chcete – několika kapkami zbylého rumového sirupu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Mimi Thorisson

Knihy Omega Mimi Thorisson

Jak se rodačka z Hong Kongu ocitne na francouzském venkově na zámku Médoc? Mimi Thorisson už od dětství střídala kulinární setkávání celého světa v Hong Kongu s pařížskými bistry a tradiční francouzskou kuchyní své babičky, ke které jezdívala na prázdniny. Nakonec se usadila v Paříži se svým manželem Oddurem, který pracuje jako fotograf a pochází z Islandu. Záhy se jim narodily tři děti (a čtvrté je na cestě), a tak potřebovali i pro tři děti ze svých předchozích vztahů větší zázemí. Objevili zámek Médoc a když zjistili, že v něm fungovala restaurace a Mimi sehnala původní recepty, ocitla se v sedmém nebi a našla nový domov. Krásně to popisuje ve své kuchařce, sto receptů a fotografie jídel doplňují výjevy z života na francouzském venkově. Lahodné čtení.

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty