Bábovka
- máslo 30 g + na vymazání formy
- hladká mouka 200 g + na vysypání formy
- plnotučné mléko 3 lžíce
- vanilkový lusk (podélně rozpůlený, semínka vyškrabaná nechte stranou) 1 ks
- žloutek (větší ) 2 ks
- cukr krystal 100 g
- bílek (větší ) 2 ks
- mořská sůl (jemná ) 1 špetka
Rumový sirup
- cukr krystal 100 g
- rum (tmavý karibský ) 175 ml
- smetana ke šlehání 250 ml
- moučkový cukr 2 lžíce
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou. Přebytečnou mouku nad dřezem z formy vyklepejte.
- PŘIPRAVTE BÁBOVKU. V rendlíku na středním plameni smíchejte mléko, máslo, vanilkový lusk a semínka a zahřívejte, dokud není směs horká, ale nikoliv vroucí.
- Mezitím prosejte do mísy mouku, prášek do pečiva a sůl a promíchejte.
- Ve velké míse ušlehejte vaječné žloutky s krystalovým cukrem dohladka. Poté přimíchejte horkou mléčnou směs a následně též moučnou směs.
- Elektrickým šlehačem ušlehejte z vaječných bílků tuhý sníh. Ten poté pomalu vmíchejte do těsta.
- Těsto nalijte do připravené formy a pečte cca 30 minut dozlatohněda, dokud není špejle, kterou do bábovky zapíchnete, po vytažení čistá. Nechte 10 minut chladnout a pak vyjměte z formy a dejte na servírovací podnos.
- PŘIPRAVTE RUMOVÝ SIRUP. V menším rendlíku přiveďte k varu ½ šálku / 120 ml vody s krystalovým cukrem. Potom přilijte rum, stáhněte plamen a zvolna vařte, dokud se všechen cukr nerozpustí.
- Ze smetany s moučkovým cukrem vyšlehejte tuhou šlehačku.
- Rumovým sirupem nyní pomalu přelijte hotovou bábovku, načež počkejte, dokud jej úplně nevstřebá. Podávejte se šlehačkou a – pokud chcete – několika kapkami zbylého rumového sirupu.
Rumová bábovka Zdroj: Francouzská venkovská kuchyně