Suroviny
- kuřecí vývar 1 litr
- pórek 1 ks
- Česnek 2 stroužky
- dobře vyuzená slanina 4 silnější plátky
- Máslo 40 g
- kulatozrnná rýže arborio 330 g
- řajčatový protlak 1 lžíce
- bílé vino 125 ml
- zralá rajčata 3 ks
- nastrouhaný parmazán 50 g
K podávání
- extra panenský olivový olej
- lístky čerstvé bazalky
Článek
20 neodolatelných receptů na rizoto
Rýže je jedna z nejrozšířenějších plodin na světě. Asijská kuchyně se bez ní neobejde, ale i v Evropě patří mezi tradiční suroviny. Španělská paella a italské krémové...
Postup přípravy
- Vývar zahřejte v hrnci k varu, pak ihned stáhněte teplotu na minimum a vařte dál.
- Pórek pečlivě omyjte a bílou část nakrájejte na tenká kolečka, zelenou nebudete potřebovat. Česnek nasekejte nadrobno, slaninu nakrájejte na kostičky. Ve velkém hrnci rozpusťte na středním stupni máslo. Přidejte pórek, česnek a slaninu a restujte 5 minut za stálého míchání, dokud pórek nezměkne a nebude průhledný. Vsypte rýži a 1 minutu míchejte, aby se dobře obalila ostatními surovinami.
- Nalijte 250 ml teplého vývaru do hrnce s rýží a přidejte protlak a víno. Vařte za stálého míchání při nízké teplotě, dokud se do rýže nevsákne všechna tekutina. Rajčata nakrájejte na kostičky, vsypte k rýži, přilijte 250 ml vývaru a stále míchejte a vařte ještě pár minut. Až se tekutina vsákne, přidejte dalších 250 ml vývaru. Stále míchejte a až se vsákne i poslední dávka vývaru, ochutnejte, zda je rýže uvařená akorát na skus. Pokud je stále tvrdá, přilijte zbývající vývar.
- Jemně do rizota zapracujte polovinu množství parmazánu a rozdělte ho do 4 teplých servírovacích misek. Posypte parmazánem, zakápněte olivovým olejem a ozdobte lístky bazalky.