Najděte si recept
Na co máte chuť?

Rajčatová polévka s bulgurem a fetou
Článek
22 výtečných receptů na oblíbenou rajčatovou polévku
Suroviny (4 porce)
- přepuštěné máslo 1 lžíce
- Olivový olej 1 lžíce
- Cibule 1 ks
- Česnek 1 stroužek
- mletý koriandr 1 lžička
- mletá skořice 1/2 lžičky
- zeleninový vývar 1 litr
- syrový bulgur 100 g
- konzervovaná krájená rajčata 400 g
- sýr Feta 200 g
- čerstvá bazalka 1 hrst
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
- V hrnci rozehřejte přepuštěné máslo společně s olivovým olejem. Přidejte najemno nasekanou cibulku a restujte při středním plameni 6 minut.
- Přidejte utřený stroužek česneku, zamíchejte a přidejte koriandr se skořicí. Restujte další minutu, zalijte vývarem, přisypte bulgur a na kostky nakrájená rajčata.
- Vše přiveďte k varu a vařte 15 minut do úplného změknutí bulguru. Polévku pak dochuťte solí a pepřem a podávejte s nahrubo nastrouhanou fetou a lístky bazalky.
PRIMA TIPY: Tato polévka je hutná a zasytí, můžete se tedy obejít bez druhého chodu. Bulgur je nalámaná celozrnná pšenice, která se prodává již předvařená jako například kuskus. K jeho přípravě tak stačí horká voda a koření.
Rajčatová polévka s bulgurem a fetou; foto: kuchařka Jíme zdravě II.
Jíme zdravě s Fitrecepty II.
Je to jen pár měsíců, co trojice studentů Petr Novák, Barbora Kravková a Barbora Hlubučková uvedli na trh svoji kuchařku zdravých receptů, a již tu máme druhý díl. Stejně jednoduché, lákavé a přitom vymazlenější. Taková je kuchařka Jíme zdravě s Fitrecepty II. Na pultech knihkupectví se objeví 10. listopadu za cenu 399 korun. A co nového v ní najdete?
Členění kategorií je hodně podobné. Najdete tu opět Snídaně a svačiny, Polévky, Obědy a večeře, Pomazánky a nově Zdravé mlsání, Nápoje a saláty – a taky Vánoční laskominy. Autoři vyslyšeli přání fanoušků a přidali víc slaných snídaní a dobrot a také víc receptů s masem. Celkem jde o 123 lahodných receptů.
“I tentokrát jsme recepty vymýšleli tak, aby byly zdravé a jednoduché na přípravu. Těšte se na větší rozmanitost ingrediencí a postupů. I když jsme byli trošku odvážnější, pořád jsme dbali na to, aby byly suroviny dobře dostupné a postupy zvládl každý. Všechna jídla, která uvidíte na obrázcích, jsme přitom připravovali a fotili v normální kuchyni s běžným vybavením. A když jsme to zvládli my, zvládnete to taky!” připomíná za všechny tři autory hlavní devízu studentské kuchařky Petr Novák.