Suroviny
- brambory (větší, s hezkou slupkou, varný typ B) 8–12 ks
- olivový olej 3–4 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- mletá sladká paprika
- anglická slanina 4 velké plátky
- tvrdý sýr (na zapečení (viz. tip)) 50 g

Postup přípravy
- Brambory vydrbejte kartáčkem a osušte. Na prkénko si položte rovnoběžně vedle sebe dvě tenké vařečky nebo čínské hůlky. Mezi ně pokládejte brambory a krájejte je shora na plátky (silné cca 6 mm), ale nedokrajujte je, nůž se vždy zastaví tam, kde jsou hůlky – spodní část brambor tedy zůstane neprokrojená.
- Brambory vyskládejte do pekáčku vyloženého alobalem, můžete je lehce otevřít, aby se uvolnily jednotlivé zářezy – jen pozor, aby se brambora nerozpadla. Pak je lehce polijte olivovým olejem, posypte solí, pepřem a v zářezech ještě lehce sladkou mletou paprikou nebo chilli či jiným kořením nebo bylinkami podle chuti.
- Slaninu nakrájejte na malé plátečky o velikosti asi 3 x 2 cm a vkládejte je pravidelně do zářezů brambor (nemusí být ve všech). Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů asi na 40 minut dozlatova a dokřupava, podle velikosti brambor.
PRIMA TIP: Do zářezů můžete vložit také kousky plátkového sýra, který se při pečení krásně rozteče. Proto vybírejte tučnější sýry, např. goudu, ementál nebo eidam 45%.
Připravte plněné Hasselback brambory podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Plněné Hasselback brambory