návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Propečené brambory se slaninou

4 porce
do 1 hodiny
Propečené brambory se slaninou
Propečené brambory se slaninou Autor: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň
Tyto brambory jsou opravdu propečné skrz naskrz – a to díky zářezům, které sandno vytvoříte za pomoci dvou vařeček a ostrého nože. Křupavé kůrky tak vzniknou i uvnitř brambor a jejich chuť ještě umocní zapečené plátky slaniny. Nic dalšího už k rychlé večeři není třeba vymýšlet!

Článek

Brambory v hlavní roli Foto:

16x brambory v hlavní roli

Brambory jsou jednou ze základních surovin české kuchyně a není divu. Mají až neskutečně široké využití. Používají se jako příloha, ale i jako hlavní surovina. Hodí se do...

Postup

  1. Brambory vydrbejte kartáčkem a osušte. Na prkénko si položte rovnoběžně vedle sebe dvě tenké vařečky nebo čínské hůlky. Mezi ně pokládejte brambory a krájejte je shora na plátky (silné cca 6 mm), ale nedokrajujte je, nůž se vždy zastaví tam, kde jsou hůlky spodní část brambor tedy zůstane neprokrojená.
  2. Brambory vyskládejte do pekáčku vyloženého alobalem, můžete je lehce otevřít, aby se uvolnily jednotlivé zářezy jen pozor, aby se brambora nerozpadla. Pak je lehce polijte olivovým olejem, posypte solí, pepřem a v zářezech ještě lehce sladkou mletou paprikou nebo chilli či jiným kořením nebo bylinkami podle chuti.
  3. Slaninu nakrájejte na malé plátečky o velikosti asi 3 x 2 cm a vkládejte je pravidelně do zářezů brambor (nemusí být ve všech). Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů asi na 40 minut dozlatova a dokřupava, podle velikosti brambor.

PRIMA TIP: Pokud brambory podáváte jako přílohu k masu, už je nemusíte zapékat se sýrem, i tak bude jídlo syté až dost. Pokud je podáváte jako samostatné jídlo, posypte brambory na závěr sýrem a ještě 10 minut je zapékejte. Použijte goudu, ementál nebo parmazán, tedy sýry, které mají více tuku a dobře se rozpékají. Takto připravené brambory můžete podávat jen se zeleninovým salátem. Slaninu vybírejte podle své chuti i podle toho, jestli brambory budete jíst samotné nebo jako přílohu k dalšímu pokrmu. K něčemu se bude hodit více anglická slanina, k něčemu jinému uzený špek nebo sušená slanina, třeba pancetta.

Propečené brambory se slaninou 1 Foto: Propečené brambory se slaninou 1; foto: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň

Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ

Karolína Kamberská

Jídlo jako vášeň Foto:

Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.

V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.

Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.