Suroviny
- větší brambory s hezkou slupkou, varný typ B 8–12 ks
- Olivový olej 3–4 lžíce
- sůl a čerstvě namletý černý pepř
- mletá sladká paprika
- Slanina 4 velké plátky
- případně sýr na zapečení (viz. tip) 50 g
Článek
16x brambory v hlavní roli
Brambory jsou jednou ze základních surovin české kuchyně a není divu. Mají až neskutečně široké využití. Používají se jako příloha, ale i jako hlavní surovina. Hodí se do...
Postup přípravy
- Brambory vydrbejte kartáčkem a osušte. Na prkénko si položte rovnoběžně vedle sebe dvě tenké vařečky nebo čínské hůlky. Mezi ně pokládejte brambory a krájejte je shora na plátky (silné cca 6 mm), ale nedokrajujte je, nůž se vždy zastaví tam, kde jsou hůlky – spodní část brambor tedy zůstane neprokrojená.
- Brambory vyskládejte do pekáčku vyloženého alobalem, můžete je lehce otevřít, aby se uvolnily jednotlivé zářezy – jen pozor, aby se brambora nerozpadla. Pak je lehce polijte olivovým olejem, posypte solí, pepřem a v zářezech ještě lehce sladkou mletou paprikou nebo chilli či jiným kořením nebo bylinkami podle chuti.
- Slaninu nakrájejte na malé plátečky o velikosti asi 3 x 2 cm a vkládejte je pravidelně do zářezů brambor (nemusí být ve všech). Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů asi na 40 minut dozlatova a dokřupava, podle velikosti brambor.