Těsto
- hladká mouka 500 g
- mléko 150 ml
- droždí (čerstvé ) 30 g
- cukr krupice 60 g
- vejce 1 ks
- majonéza 250 g
- vejce (rozšlehané, na potření před pečením) 1 ks
- sůl 6 g
Drobenka
- máslo (povolené) 60 g
- cukr krupice 70 g
- polohrubá mouka 90 g
- mletá skořice 1 lžička
Krém
- mléko 500 ml
- cukr 100 g
- vanilkový cukr 1 ks
- vanilkový pudink 75 g (2 balíčky)
- máslo 125 g
- smetana ke šlehání (33%) 100 ml (nebo 100–200 g tvarohu)
Postup přípravy
- Těsto: Do mísy si nasypte všechnu mouku a udělejte v ní důlek. Ohřejte mléko, aby bylo vlažné a 2/3 předepsaného množství nalijte do moučného důlku, rozdrobte do něj droždí a ze stran po troškách vmíchejte mouku (ne všechnu), aby vzniklo těstíčko hustší než na lívance. Vytvořili jste si základ na omládek a ten nechte zakrytý 30 minut vzejít.
- Poté přidejte všechny ostatní ingredience (cukr, vejce, majolku, zbytek mléka a sůl) a vypracujte velmi vláčné (a mastné) těsto. Na pomoučeném vále vypracujte bochánek, přikryjte utěrkou nebo fólií a nechte 45 minut zrát.
- Z těsta vypracujte asi 30 malých kuliček (jedna cca 35–40 g), naskládejte je na dva plechy a zploštěte dlaní asi na výšku 2 cm. Přikryjte a nechte kynout ještě 30 minut.
- Mezitím rozpalte troubu na 180 °C a vypracujte drobenku.
- Drobenka: Všechny ingredience rukama zpracujte v sypkou drobenku.
- Vykynuté koláčky potřete rozšlehaným vejce, posypte drobenkou a dejte asi na 20 minut péct, resp. dozlatova.
- Upečené koláče nechte zcela vychladnout.
- Krém: 350 ml mléka smíchejte s oběma cukry a dejte vařit. Ve zbytku mléka pečlivě rozmíchejte pudinkový prášek a nalijte k horkému oslazenému mléku na plotně. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte asi další 2 minuty do zhoustnutí.
- Pak odstavte z plamene a zamíchejte máslo nakrájené na kostičky. Pudink míchejte, dokud se všechno máslo nerozpustí a nespojí. Přikryjte fólií tak, aby se dotýkala celého povrchu krému, a nechte zcela vychladit. Vychlazenou smetanu vyšlehejte dotuha.
- Pudink prošlehejte a opatrně do něj zašlehejte i smetanu, tak aby byl výsledek zcela hladký. Pokud zvolíte variantu s tvarohem, postupujte v podstatě stejně – za stálého šlehání přidávejte k pudinku tvaroh po lžičkách. Případně trochu doslaďte.
- Koláče podélně rozkrojte, potřete krémem v asi 2cm vrstvě (nebo nastříkejte zdobicím sáčkem), přiklopte vrchní částí a podávejte. Skladujte v chladu.
Vyzkoušejte také výborný mrkvový dort s vlašskými ořechy jako z cukrárny podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE