Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Restaurace
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Chřest
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
KOKO ve varu
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Restaurace
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Chřest
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
KOKO ve varu

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Recepty
Tereza Pánková ,
Marcela Prachařová / Pradobroty.cz
Pin it

Hit týdne

Další hity

Boloňské špagety

Boloňské špagety
Mramorová hrníčková bábovka
Čočková polévka
Populární
Hanácký salát z červeného zelí podle Máma peče doma
Zamotaný koláč z listového těsta s nivou a vlašskými ořechy
Králík na paprice se špeclemi podle Besky
Retro street food ze sousedního Polska. Vyzkoušejte zapiekanku!
Bramborové gnocchi se zeleninou z jednoho plechu

Pražský koláč

Pražský koláč

Pražský koláč Zdroj: Pradobroty.cz

  • Zavřít

Pražský koláč Zdroj: Pradobroty.cz

Moje hodnocení
3x

Znáte pražské koláče? Do těsta se přidává majonéza, ale to vás rozhodně nemusí odrazovat – díky ní jsou totiž bochánky krásně vláčné. Podávají se plněné pudinkovým krémem a sypané drobenkou. Tak s chutí do toho!

1 porce
60 minut

Těsto

  • hladká mouka 500 g
  • mléko 150 ml
  • droždí (čerstvé ) 30 g
  • cukr krupice 60 g
  • vejce 1 ks
  • majonéza 250 g
  • vejce (1 rozšlehané vejce na potření před pečením)
  • sůl 6 g

Drobenka

  • máslo (povolené) 60 g
  • cukr krupice 70 g
  • polohrubá mouka 90 g
  • mletá skořice 1 lžička

Krém

  • mléko 500 ml
  • cukr 100 g
  • vanilkový cukr 1 ks
  • vanilkový pudink 75 g (2 balíčky)
  • máslo 125 g
  • smetana ke šlehání (33%) 100 ml (nebo 100–200 g tvarohu)

Článek

10 receptů na nejoblíbenější české retro moučníky a dezerty

I když jsme si v posledních letech oblíbili světové dezerty jako je třeba cheesecake, brownies nebo tiramisu, stále mají v našich srdcích své stálé místo oblíbené české...

Postup přípravy

  1. Těsto: Do mísy si nasypte všechnu mouku a udělejte v ní důlek. Ohřejte mléko, aby bylo vlažné a 2/3 předepsaného množství nalijte do moučného důlku, rozdrobte do něj droždí a ze stran po troškách vmíchejte mouku (ne všechnu), aby vzniklo těstíčko hustší než na lívance. Vytvořili jste si základ na omládek a ten nechte zakrytý 30 minut vzejít.
  2. Poté přidejte všechny ostatní ingredience (cukr, vejce, majolku, zbytek mléka a sůl) a vypracujte velmi vláčné (a mastné) těsto. Na pomoučeném vále vypracujte bochánek, přikryjte utěrkou nebo fólií a nechte 45 minut zrát.
  3. Z těsta vypracujte asi 30 malých kuliček (jedna cca 35–40 g), naskládejte je na dva plechy a zploštěte dlaní asi na výšku 2 cm. Přikryjte a nechte kynout ještě 30 minut.
  4. Mezitím rozpalte troubu na 180 °C a vypracujte drobenku.
  5. Drobenka: Všechny ingredience rukama zpracujte v sypkou drobenku.
  6. Vykynuté koláčky potřete rozšlehaným vejce, posypte drobenkou a dejte asi na 20 minut péct, resp. dozlatova.
  7. Upečené koláče nechte zcela vychladnout.
  8. Krém: 350 ml mléka smíchejte s oběma cukry a dejte vařit. Ve zbytku mléka pečlivě rozmíchejte pudinkový prášek a nalijte k horkému oslazenému mléku na plotně. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte asi další 2 minuty do zhoustnutí.
  9. Pak odstavte z plamene a zamíchejte máslo nakrájené na kostičky. Pudink míchejte, dokud se všechno máslo nerozpustí a nespojí. Přikryjte fólií tak, aby se dotýkala celého povrchu krému, a nechte zcela vychladit. Vychlazenou smetanu vyšlehejte dotuha.
  10. Pudink prošlehejte a opatrně do něj zašlehejte i smetanu, tak aby byl výsledek zcela hladký. Pokud zvolíte variantu s tvarohem, postupujte v podstatě stejně – za stálého šlehání přidávejte k pudinku tvaroh po lžičkách. Případně trochu doslaďte.
  11. Koláče podélně rozkrojte, potřete krémem v asi 2cm vrstvě (nebo nastříkejte zdobicím sáčkem), přiklopte vrchní částí a podávejte. Skladujte v chladu.

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

Zdroj receptu

Marcela Prachařová / Pradobroty.cz

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky cukr mouka koláč dezert mléko majonéza drobenka těsto bochník ingredience

Návrhy pro vás

Vegetariánské

Bez masa: Plněné a zapečené tex-mex tortilly podle Zdeňka Pohlreicha

Sladké

Moccacino nepečený cheesecake s mléčnou a bílou čokoládou

Předkrmy a chuťovky

Bruschetta s matjesy a marinovanou červenou cibulí

Sladké

Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní

Těstoviny

Rychlá večeře: Špagety se zeleným chřestem, slaninou a česnekem

Recepty

Mléčná rýže s mascarpone a karamelizovanými hruškami

Polévky
7

Mléčná polévka s fazolovými lusky a koprem podle Pava Berkyho a jeho maminky

Recepty

Slané tyčinky z tvarohu v bezlepkové i klasické verzi


Přečtěte si také

Vegetariánské

Bez masa: Plněné a zapečené tex-mex tortilly podle Zdeňka Pohlreicha

Sladké

Moccacino nepečený cheesecake s mléčnou a bílou čokoládou

Novinky

Samosběr jahod 2023 naplno startuje! Nasbírejte si voňavé jahody za lepší cenu

Předkrmy a chuťovky

Bruschetta s matjesy a marinovanou červenou cibulí

Sladké

Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Používejte ocet! Je to skrytý hrdina, který vylepší kulinářské dovednosti

Novinky

Už tento pátek a sobotu zavítá Prima FRESH festival do Pardubic! Nepropásněte svátek skvělého jídla a dobré zábavy

Těstoviny

Rychlá večeře: Špagety se zeleným chřestem, slaninou a česnekem

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny

Rychlá večeře: Špagety se zeleným chřestem, slaninou a česnekem

Těstoviny

Assassin’s Spaghetti – Zabijácké špagety podle Pasta Queen

Těstoviny

Jarní tarhoňa s brynzou, slaninou a pestem z medvědího česneku

Sladké

Moccacino nepečený cheesecake s mléčnou a bílou čokoládou

Sladké

Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní

Sladké

Tvarohové knedlíčky s marcipánem a jahodovou kahudou podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Maso

Nedělní oběd: Sváteční francouzské kuře na víně podle Kitchenette

Maso

Rychlá večeře: Kuřecí prsa plněná špenátem se smetanovým sýrem

Grilování
6

Americký hot dog s ciderovou cibulí a čedarovou omáčkou podle pipMastera

Těstoviny

Rychlá večeře: Špagety se zeleným chřestem, slaninou a česnekem

Polévky
7

Mléčná polévka s fazolovými lusky a koprem podle Pava Berkyho a jeho maminky

Grilování
9

Na grilu: Cuketové braciole s pikantním salámem, sýrem provolone a šalvějí

Gastro akce a food festivaly

Michelinské umění a barman světové třídy v The Monkey Bar Prague

Recepty

Kořeněný pečený čaj s rozmarýnem

Nápoje

Horký vánoční punč z červeného vína a rumu s brusinkami

Předkrmy a chuťovky

Bruschetta s matjesy a marinovanou červenou cibulí

Ryby a mořské plody

KOKO ve varu: Slávky na bílém víně

Recepty

Fenyklovo-sardinková šakšuka s kuskusem z jedné pánve podle Jamieho Olivera

Polévky
7

Mléčná polévka s fazolovými lusky a koprem podle Pava Berkyho a jeho maminky

Polévky
4

Krém z medvědího česneku s bylinkovými krutony a petrželovým olejem

Polévky

Jemné a nadýchané krupicové nočky do polévky

Předkrmy a chuťovky

Bruschetta s matjesy a marinovanou červenou cibulí

Recepty

Slané tyčinky z tvarohu v bezlepkové i klasické verzi

Předkrmy a chuťovky

Domácí žitné krekry – ideální chuťovka k pomazánkám, dipům či pečené zelenině

Vegetariánské

Bez masa: Plněné a zapečené tex-mex tortilly podle Zdeňka Pohlreicha

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Zelenina

Příloha z duhového mangoldu s křupavým česnekem podle Yotama Ottolenghiho

Sladké

Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní

Sladké

Tvarohové knedlíčky s marcipánem a jahodovou kahudou podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Recepty

Nepečený tvarohový dort s jahodami a želatinou

Saláty

Chřestový salát s novými bramborami, čočkou a máslovou zálivkou

Recepty

Jarní bramborový salát se zeleným chřestem a ředkvičkami

Saláty

Svěží luštěninový salát se zeleným chřestem a estragonem

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Grilování
6

Americký hot dog s ciderovou cibulí a čedarovou omáčkou podle pipMastera

Maso

Arroz de pato – tradiční portugalský recept na pečenou rýži s kachnou

prima-cnn-news

Jen výmluvy. Politologové jako Fiala jsou v čele vlády tragédií, shodli se Škromach s Tlustým Místo brigády prodávají nahé fotky a videa. Dětem se nechce pracovat, varuje expert Rusové se v Mykolajivu pokusili zabít Zelenského. Ostřelování je nepřetržité, tvrdí Ukrajinci

prima-zeny

Barvy dokážou ovlivnit náš styl i emoce. Stylistka radí, jak je správně kombinovat Libuše Šafránková by oslavila 70. narozeniny. Věděla, že umírá, léčit se ale odmítala Největší strachy podle horoskopu: Býci se bojí chaosu, Raci opuštění

prima-zoom

New York připomíná dystopické sci-fi Největší jedovatý had Afriky zabije člověka už dvěma kapkami jedu. Podívejte se, jak loví Zlatá horečka nutila lidi obětovat i svůj život. Podívejte se na nebezpečnou trasu dobrodruhů

prima-fresh

Bez masa: Plněné a zapečené tex-mex tortilly podle Zdeňka Pohlreicha Moccacino nepečený cheesecake s mléčnou a bílou čokoládou Samosběr jahod 2023 naplno startuje! Nasbírejte si voňavé jahody za lepší cenu

prima-cool

Proč se nepovedl Thor 4? V pátek ve 20.15 vyráží do akce G. I. Joe Parta z Top Gearu řádí v unikátních českých autech. Podívejte se na skvělý trailer nového speciálu

playboy

V červnovém čísle časopisu Playboy se můžete těšit... a mnoho dalšího! Brány pekla se otevřely. Legendární Diablo se vrací, čtvrtý díl je herní událostí roku Playboy Secret Lounge supported by CLAVIN

lajk

Datel si našel dalšího soupeře do Clash of the Stars! Zadluženému youtuberovi se nelíbí rivalovy dluhy Finský asistent hlavního trenéra končí na české střídačce! Jaká je budoucnost Kariho Jalonena? Hvězda Beverly Hills 90210 sdílela zdrcující zprávu ohledně svého zdravotního stavu. Rakovina se jí rozšířila

prima-living

Sladké jahody a kyselá rebarbora. Senzační kombinace ovoce a zeleniny vynikne v koláči, sirupu i džemu Bylinky, které sbíráme během června: Heřmánek, lípa, jitrocel, mateřídouška či řepík Medardova kápě, čtyřicet dní kape. Vyplní se letos známá lidová pranostika?

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno MS v hokeji 2023 Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Program a výsledky MS v hokeji Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tabulky a skupiny MS v hokeji

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.