Vývar
- rajčata 1 ks
- řapíkatý celer 2 ks
- petržel 1 ks
- petrželová nať kousek
- mrkev 2 ks
- cibule 1 ks
- sůl
Polévka
- pórek (větší ) 1 ks
- mrkev (vetší ) 1 ks
- petržel (střední ) 1 ks
- šalotka (větší ) 1 ks nebo půl cibule
- řapíkatý celer 2 ks
- česnek 2 menší stroužky
- máslo 50 g
- extra virgin olivový olej 2 lžíce
- smetana (minimálně 30% (volitelné)) 60 ml
- zeleninový vývar 600–700 ml
- hladkolistá petržel (na ozdobu)
- dýňová semínka (nebo oříšky,na ozdobu)
- pomeranč (na ozdobu)
- sůl
- pepř
Článek
26 TOP receptů s křehkým pórkem v hlavní roli
Pórek je v našich končinách oblíbená zelenina, která má v kuchyni mnoho využití. Můžete ji využít do základu spousty pokrmů, podobně jako cibuli, ale umí zahrát i hlavní...
Postup přípravy
- Vývar: Dejte vařit asi 850 ml vody. Zeleninu očistěte a rozkrojte na půlky.
- Rozpalte pánev s nepřilnavým povrchem (nasucho) a zeleninu opečte, aby místy byla hnědá – jako na obrázku.
- Poté vhoďte do vroucí vody, osolte a vařte 30–45 minut. Zeleninový vývar se může vařit naplno na rozdíl od vývarů masových.
- Polévka: Pórek opláchněte a rozdělte na bílou část a zelenou část. Mrkev, řapík i petržel očistěte škrabkou a vše společně s bílou částí pórku nakrájejte na menší kousky (jako na obrázku).
- Cibuli oloupejte a nasekejte na stejně velké kusy jako je zelenina. Zelenou část pórku také nasekejte, ale ponechte ji prozatím stranou. Česnek oloupejte a nasekejte na plátky.
- Ve větším hrnci rozehřejte máslo a olivový olej. Přidejte nasekanou mrkev, celer, bílou část pórku a petržel a restujte asi 4 minuty na středním plameni. Poté přidejte cibuli a restujte ještě asi 3 minutky.
- Nakonec přidejte česnek, opékejte ještě minutu a podlijte vývarem. Hrnec přikryjte pokličkou a vařte na vyšší stupeň asi 5–7 minut, dokud nebude zelenina měkká. Opravdu to netrvá dlouho.
- Po této době přidejte zelenou část pórku a vařte přikryté ještě tak 3 minuty, dokud pórek nezměkne. Chce to hlídat, aby se nepřevařil, protože tím přichází o tu krásnou barvu. Osolte a lehce opepřete.
- Polévku přelijte do mixéru a rozmixujte úplně dohladka. Použít můžete i tyčový mixér. Pokud chcete, nyní můžete přidat trochu smetany a ještě lehce vymixovat. Polévka bude mít díky vývaru plnou chuť, bude krásně hustá díky základu z kořenové zeleniny a bude mít krásnou svítivou barvičku, protože jsme zelenou část pórku přidali až nakonec. Nemusíte se bát, že by základ ze zeleniny potlačil chuť pórku, naopak, perfektně ji doplní, protože chuť pórku je velmi výrazná.
- Na talíři polévku ozdobte podle své fantazie, výborná je také s máslovými krutony či zakápnutá pomerančovou šťávou.