Suroviny
- hladká mouka 150 g
- mořská sůl (jemná ) 1/2 lžičky
- pomeranč (nejlépe bio) 1 ks
- vejce (větší ) 3 ks
- třtinový cukr 200 g
- máslo (rozpuštěné ) 200 g
- pomerančový likér 60 ml
- máslo (na vymazání formy)
Článek
12 nejlepších receptů na bábovku
Pokud jste se alespoň jednou odhodlali upéct něco sladkého, je vysoká pravděpodobnost, že to byla právě bábovka. Snad nejtradičnější český moučník je totiž jednoduchý a...
Postup přípravy
- Bábovkovou formu vymažte máslem. Do středně velké mísy prosejte mouku a promíchejte s práškem do pečiva a solí.
- Z pomeranče nastrouhejte kůru na ozdobu, pak ho oloupejte, dužinu nakrájejte na větší kousky a rozmixujte na pyré.
- Ve velké míse šlehejte vejce s cukrem, dokud není směs světlá a nadýchaná. Přimíchejte rozmixovaný pomeranč, moučnou směs a nakonec rozpuštěné máslo a pomerančový likér.
- Těsto vlijte do formy a pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 40 až 50 minut dozlatohněda, dokud není nůž, který do koláče zapíchnete, po vytažení čistý. Nechte bábovku 5 minut chladnout, vyklopte ji z formy a nechte vychladnout úplně.
- Před podáváním posypte strouhanou pomerančovou kůrou dle chuti.