Polenta se sušenými rajčaty, pórkem a volským okem
Polenta se sušenými rajčaty, pórkem a volským okem
Zdroj: BioAbecedář Hanky Zemanové
Polenta se sušenými rajčaty, pórkem a volským okem
Zdroj:
BioAbecedář Hanky Zemanové
Moje hodnocení
13x
V Itálii polentu po uvaření často ochucují čerstvým kvalitním máslem, parmazánem a olivovým olejem. V prodejnách zdravé výživy lze také koupit polentu jako hotový produkt, který stačí nakrájet jako knedlíky a opéct na olivovém oleji – je sice rychlá, ale ta domácí je mnohem lepší!
6 porcí
60 minut
Suroviny
kukuřičná biokrupice (nejjednodušší je koupit instantní, např. Biolinie)
500 g
Voda
2 l
mořská sůl
2 lžičky
Olivový olej
100 ml
sušená rajčata naložená v panenském olivovém oleji
150–200 g
pórek
3 ks
kousek čerstvého zázvoru
Česnek
3–4 stroužky
přírodní sójová omáčka Shoyu nebo Tamari
Vejce
6–8 ks
Na dozdobení
opražená dýňová semínka, řeřicha nebo dýňový olej
Postup přípravy
Nejprve si připravte polentu. Uveďte vodu k varu, osolte ji a přidejte 1–2 lžíce olivového oleje.
Postupně a pomalu přisypávejte krupici a současně ji ve vroucí vodě rozmíchávejte metlou.
Snižte oheň na minimum a vařte 20–25 minut. Pokud máte velmi mírný oheň a hrnec se silným dnem a těžkou poklicí, tak nemusíte ani míchat. Nejrychlejší a nejjednodušší je použít instantní polentu Biolinie, která bude hotová již za 3 minuty, a neriskujete tedy připálení hrnce.
Do uvařené kukuřičné kaše vmíchejte na menší kousky nakrájená sušená rajčata, olivový olej (použijte i ten, ve kterém byla rajčata naložena, zamíchejte a ochutnejte, zda polenta nepotřebuje přisolit) a dle chuti i kousek másla. Můžete servírovat hned jako kašovitou přílohu nebo ji nalijte do nízkého pekáče s okrajem – předem vypláchnutého studenou vodou a nechte vychladnout.
Výhodou polenty je, že si ji můžete připravit kdykoli předem a druhý den ji jen opečete. Vychladlou polentu nakrájejte na trojúhelníky či čtverce a opečte na nepřilnavé pánvi s olivovým olejem. Opékejte polentu delší dobu – vytvoří se na ní dobrá křupavá kůrka.
Na oleji orestujte česnek a zázvor pokrájený na malinké kostičky a na šikmo nakrájenou bílou část pórku. Společně restujte. Nakonec přidejte i stejným způsobem nakrájené zelené části pórku a podle chuti přírodní sójovou omáčku. Ještě chvíli prohřejte tak, aby pór byl měkký, ale křehký, a zůstal svěže zelený.
Než se vám dodělá pórek, tak si připravte volská oka na pánvi.
Servírujte polentu (buď jako kaši nebo jako pečené trojúhelníky) zasypanou pórkem s volským okem. Kolem můžete nasypat lehce opražená dýňová semínka a čerstvou řeřichu. A ozdobte ještě třeba dobrým dýňovým olejem!
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.