Suroviny
- kukuřičná biokrupice (nejjednodušší je koupit instantní, např. Biolinie) 500 g
- Voda 2 l
- mořská sůl 2 lžičky
- Olivový olej 100 ml
- sušená rajčata naložená v panenském olivovém oleji 150–200 g
- pórek 3 ks
- kousek čerstvého zázvoru
- Česnek 3–4 stroužky
- přírodní sójová omáčka Shoyu nebo Tamari
- Vejce 6–8 ks
Na dozdobení
- opražená dýňová semínka, řeřicha nebo dýňový olej
Postup přípravy
- Nejprve si připravte polentu. Uveďte vodu k varu, osolte ji a přidejte 1–2 lžíce olivového oleje.
- Postupně a pomalu přisypávejte krupici a současně ji ve vroucí vodě rozmíchávejte metlou.
- Snižte oheň na minimum a vařte 20–25 minut. Pokud máte velmi mírný oheň a hrnec se silným dnem a těžkou poklicí, tak nemusíte ani míchat. Nejrychlejší a nejjednodušší je použít instantní polentu Biolinie, která bude hotová již za 3 minuty, a neriskujete tedy připálení hrnce.
- Do uvařené kukuřičné kaše vmíchejte na menší kousky nakrájená sušená rajčata, olivový olej (použijte i ten, ve kterém byla rajčata naložena, zamíchejte a ochutnejte, zda polenta nepotřebuje přisolit) a dle chuti i kousek másla. Můžete servírovat hned jako kašovitou přílohu nebo ji nalijte do nízkého pekáče s okrajem – předem vypláchnutého studenou vodou a nechte vychladnout.
- Výhodou polenty je, že si ji můžete připravit kdykoli předem a druhý den ji jen opečete. Vychladlou polentu nakrájejte na trojúhelníky či čtverce a opečte na nepřilnavé pánvi s olivovým olejem. Opékejte polentu delší dobu – vytvoří se na ní dobrá křupavá kůrka.
- Na oleji orestujte česnek a zázvor pokrájený na malinké kostičky a na šikmo nakrájenou bílou část pórku. Společně restujte. Nakonec přidejte i stejným způsobem nakrájené zelené části pórku a podle chuti přírodní sójovou omáčku. Ještě chvíli prohřejte tak, aby pór byl měkký, ale křehký, a zůstal svěže zelený.
- Než se vám dodělá pórek, tak si připravte volská oka na pánvi.
- Servírujte polentu (buď jako kaši nebo jako pečené trojúhelníky) zasypanou pórkem s volským okem. Kolem můžete nasypat lehce opražená dýňová semínka a čerstvou řeřichu. A ozdobte ještě třeba dobrým dýňovým olejem!