Suroviny
- jablka 3 ks
- pohanková mouka 150 g
- hladká mouka 90 g
- cukr krupice 2 lžíce
- mořská sůl (jemné) špetka
- plnotučné mléko 300 ml
- vejce (větší ) 5 ks
- máslo (rozpuštěné ) 60 g
- tmavý rum (karibský ) 2 lžíce
- moučkový cukr ( k podávání)
- máslo (na smažení)
Postup přípravy
- Jablka oloupejte, vykrojte jádřinec a nakrájejte na tenké plátky. Do velké mísy prosejte pohankovou mouku, hladkou mouku a prášek do pečiva. Přimíchejte cukr a sůl a metličkou zašlehejte mléko a žloutky. Vmíchejte rozpuštěné máslo a rum. Těsto by mělo být spíše hustší.
- Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a lehce ho vmíchejte do těsta. Opatrně zapracujte jablka.
- Troubu předehřejte na 120 °C. Ve větší pánvi nebo lívanečníku rozehřejte na středním vyšším stupni 1 lžičku másla. Vlijte 2 lžíce těsta a rozetřete je na tenkou palačinku. Opékejte zhruba 2 minuty po každé straně dozlatohněda. Přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a udržujte v troubě teplé, než zpracujete všechno těsto. Podávejte teplé a posypané cukrem.