Najděte si recept
Na co máte chuť?

Poklady francouzské kuchyně: Jablečné palačinky
Suroviny (4–8 porce)
- jablka 3 ks
- pohanková mouka 150 g
- hladká mouka 90 g
- Kypřicí prášek 1 lžička
- cukr krupice 2 lžíce
- špetka jemné mořské soli
- plnotučné mléko 300 ml
- větší vejce 5 ks
- rozpuštěné máslo 60 g
- tmavý karibský rum 2 lžíce
- cukr moučka k podávání
- máslo na smažení
Postup
- Jablka oloupejte, vykrojte jádřinec a nakrájejte na tenké plátky. Do velké mísy prosejte pohankovou mouku, hladkou mouku a prášek do pečiva. Přimíchejte cukr a sůl a metličkou zašlehejte mléko a žloutky. Vmíchejte rozpuštěné máslo a rum. Těsto by mělo být spíše hustší.
- Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a lehce ho vmíchejte do těsta. Opatrně zapracujte jablka.
- Troubu předehřejte na 120 °C. Ve větší pánvi nebo lívanečníku rozehřejte na středním vyšším stupni 1 lžičku másla. Vlijte 2 lžíce těsta a rozetřete je na tenkou palačinku. Opékejte zhruba 2 minuty po každé straně dozlatohněda. Přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a udržujte v troubě teplé, než zpracujete všechno těsto. Podávejte teplé a posypané cukrem.
PRIMA TIP: Jablkové palačinky můžete podávat posypané mletou skořicí, skořicovým cukrem, zakápnuté kysanou smetanou nebo přelité javorovým sirupem či medem.
Francouzská venkovská kuchyně
Mimi Thorisson
Jak se rodačka z Hong Kongu ocitne na francouzském venkově na zámku Médoc? Mimi Thorisson už od dětství střídala kulinární setkávání celého světa v Hong Kongu s pařížskými bistry a tradiční francouzskou kuchyní své babičky, ke které jezdívala na prázdniny. Nakonec se usadila v Paříži se svým manželem Oddurem, který pracuje jako fotograf a pochází z Islandu. Záhy se jim narodily tři děti (a čtvrté je na cestě), a tak potřebovali i pro tři děti ze svých předchozích vztahů větší zázemí. Objevili zámek Médoc a když zjistili, že v něm fungovala restaurace a Mimi sehnala původní recepty, ocitla se v sedmém nebi a našla nový domov. Krásně to popisuje ve své kuchařce, sto receptů a fotografie jídel doplňují výjevy z života na francouzském venkově. Lahodné čtení.
Vydalo nakladatelství Omega.