Najděte si recept
Na co máte chuť?

Plněné hrušky s pikantním sýrem a ořechy
Delikátní předkrm v sobě spojuje sladkost hrušky a velmi výraznou chuť sýra. Skvělé jako start slavnostního menu.
do 1 hodiny
6 porcí
Suroviny (6 porcí)
- hrušky 3 ks
- čerstvě vymačkaná šťáva ze 3 citronů
- sýr s modrou plísní (Stilton nebo Danish Blue) 100 g
- sušené brusinky 1/4 hrnku
- vlašské ořechy, nasucho opražené a nasekané 1/4 hrnku
- jablečný cider 1/2 hrnku
- porstké víno 3 lžíce
- světlý třtinový cukr 1/3 hrnku
- kvalitní olivový olej 1/4 hrnku
- rukola 1 balení
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Hrušky oloupejte a podélně je rozřízněte. Malým ostrým nožíkem vykrojte jádřince a odstraňte šťopku. Střed hrušky po jádřinci vydlabejte, tak aby vznikl prostor na náplň. Z vypouklé strany hrušky lehce seřízněte, aby v pekáčku stála rovně a nenahýbala se. Hrušky pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědly. Poté je rozložte do pekáčku, řeznou stranou nahoru.
- Do misky nadrobte sýr s modrou plísní, brusinky a ořechy a lehce promíchejte. Směs rozdělte do vydlabaných důlků hrušek.
- Ve stejné misce smíchejte cider, portské víno a třtinový cukr a míchejte, až se cukr rozpustí. Směsí přelijte hrušky, zbytek nalijte na dno pekáčku. V troubě předehřáté na 190 ˚C pečte hrušky asi 30 minut, občas podlévejte ciderovou šťávou. Poté nechte schladnout, až budou hrušky teplé, ale už ne horké.
- Před servírováním smíchejte v misce olivový olej, ¼ hrnku citronové šťávy a ¼ hrnku vypečené šťávy z pekáčku. Rozdělte rukolu na 6 talířů a na každý položte půlku hrušky. Zakapejte připravenou zálivkou a servírujte teplé.
Plněné hrušky s pikantním sýrem a ořechy, foto: Profimedia.cz