Piškotová roláda s něžnými květy
Zdroj: David Turecký / Květinová kuchařka
Piškotová roláda s něžnými květy
Zdroj:
David Turecký / Květinová kuchařka
Moje hodnocení
39x
Hledáte recept na dokonalou roládu, která bude hvězdou každé garden party? Právě jste ho našli :) Vůně a chuť fialek je jemná, ale přesto výrazná, zvlášť pokud ji zkombinujete s nadýchaným piškotem a lehkým krémem.
Vejce ušlehejte s cukrem a s kakaem do pěny a opatrně vmíchejte mouku. Vyložte plech pečicím papírem, rozprostřete na něj těsto a lehce rozhrňte, aby vznikl pravidelný čtverec nebo obdélník.
Pečte zprudka asi 5 minut. Vysoká teplota je důležitá, aby těsto rychle vyběhlo a bylo vláčné. Budoucí roládu vytáhněte z trouby, jakmile bude na povrchu lehce růžová. Při delším pečení ztvrdne a špatně se roluje. Teplou placku zarolujte i s pečicím papírem, zabalte do vlhké utěrky a nechte vychladnout.
Šlehačku lehce oslaďte a vyšlehejte dotuha. Když se ale rozhodnete vynechat cukr, lépe vynikne subtilní chuť fialek.
Rozmotejte korpus, potřete jej šlehačkou a rovnoměrně posypte většinou fialek. Něco si odložte na ozdobu. Opětovně srolujte a nechte vychladnout v lednici. Před podáváním ozdobte zbylými květy, případně posypte moučkovým cukrem.
Zdroj receptu
Jana Vlková
Kytky k jídlu
Kulinární monografie o jedné rostlině a zejména o jejím uplatnění v kuchyni. Recepty, kterých je dvacet, jsou sestaveny pro celé menu od polévky a salátu přes hlavní jídlo a dezert, včetně receptů na konzervování slané i sladké. Každý recept má vlastní vyobrazení – fotografii. Doprovodná textová část obsahuje: Všeobecný botanický popis rostliny, podrobný popis jednotlivých jedlých částí včetně obsahových látek, informace o použití v bylinkářství, zajímavosti z botaniky a zemědělství, básně, písně, historky… prostě vše o pampelišce Sezona pampelišek začíná v první polovině dubna a trvá přibližně tři týdny na jedné lokalitě. Oproti Praze je například začátek kvetení na Šumavě posunut až o tři týdny později na jižní Moravě naopak o dva týdny dříve. Více info na www.kytkykjidlu.cz