Suroviny
- polohrubá mouka 150 g
- cukr krupice 150 g
- vejce 5 ks
- kakao (holandské kakao) 2 lžíce
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 5 dl
- česrtvé fialky 50–70 g
- cukr moučka do šlehačky a na ozdobu podle chuti
Postup přípravy
- Zapněte troubu na 200 °C a nechte předehřívat.
- Vejce ušlehejte s cukrem a s kakaem do pěny a opatrně vmíchejte mouku. Vyložte plech pečicím papírem, rozprostřete na něj těsto a lehce rozhrňte, aby vznikl pravidelný čtverec nebo obdélník.
- Pečte zprudka asi 5 minut. Vysoká teplota je důležitá, aby těsto rychle vyběhlo a bylo vláčné. Budoucí roládu vytáhněte z trouby, jakmile bude na povrchu lehce růžová. Při delším pečení ztvrdne a špatně se roluje. Teplou placku zarolujte i s pečicím papírem, zabalte do vlhké utěrky a nechte vychladnout.
- Šlehačku lehce oslaďte a vyšlehejte dotuha. Když se ale rozhodnete vynechat cukr, lépe vynikne subtilní chuť fialek.
- Rozmotejte korpus, potřete jej šlehačkou a rovnoměrně posypte většinou fialek. Něco si odložte na ozdobu. Opětovně srolujte a nechte vychladnout v lednici. Před podáváním ozdobte zbylými květy, případně posypte moučkovým cukrem.