Suroviny
- celé kuře (farmářské ) 1 ks
- olivový olej
- máslo (celé ) 250 g
- cibule 4 ks
- česnek 1/2 paličky (cca 6 stroužků)
- hladká mouka 4 lžíce
- vařené brambory (s libečkem,na podávání)
- rozmarýn
- tymián
- pažitka
- petrželka
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Omyté a osušené kuře rozložte na prkénko prsy nahoru. Od biskupa (břicha) opatrně prsty odhrňte kůži na prsou, ale neodtrhněte.
- Připravte si bylinkovou směs. Čerstvé bylinky nadrobno nožem nasekejte, přendejte do misky, přidejte sůl a čerstvě namletý pepř. Přilijte trošku olivového oleje a promíchejte.
- Pod kůži na prsou vetřete bylinkovou směs, zbývající směsí potřete celé kuře. Přendejte do pekáčku. Máslo nakrájejte na plátky, část dejte pod kůži na prsa, zbytek rozdělte na kuře. Lepší je, když je kuře svázané nožičkami, nevysychá tolik uvnitř.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Cibule zbavte starých slupek, kořínků a nati. Stroužky česneku vyloupejte a jen je nožem lehce rozmáčkněte.
- Přidejte je do pekáčku ke kuřeti. Přiklopte a pečte asi hodinu. Podle potřeby můžete kuře podlít vodou. Mezitím si oloupejte brambory, nakrájejte na menší kousky a uvařte je v osolené vodě (ideálně s libečkem) doměkka.
- Poté kuře odklopte a dopečte dozlatova, trvá to asi 15 minut. Dejte ho stranou do tepla. Vypečenou šťávu sceďte a dejte ji stranou. Cibule i česnek zbavte upečených tvrdých slupek a dejte je na pánev, orestujte (můžete na másle nebo olivovém oleji).
- Poté je zasypte moukou, orestujte, pak přilijte trošku studené vody (asi 200 ml), promíchejte, přilijte šťávu a vařte, dokud se mouka nevyvaří, asi 15 minut. Nakonec šťávu přeceďte.
- Mezitím si naporcujte kuře. Rozdělte ho spolu s uvařenými bramborami na talíře a zalijte maso šťávou. Podávejte.