reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
Pečené máslové kuře s bylinkami
Autor: Slepičárna blog Pečené máslové kuře s bylinkami

Pečené máslové kuře s bylinkami

Hodnoceno: 0x
Pečené kuře je nejlepší s pěkně křupavou kůrkou. Pokud se navíc udělá celé kuře, každý si vybere kus podle chuti – k tomu pak stačí jen skvěle dochucené brambory ...
do 2 hodin
4 porce

reklama

reklama

Postup

  1. Omyté a osušené kuře rozložte na prkénko prsy nahoru. Od biskupa (břicha) opatrně prsty odhrňte kůži na prsou, ale neodtrhněte.
  2. Připravte si bylinkovou směs. Čerstvé bylinky nadrobno nožem nasekejte, přendejte do misky, přidejte sůl a čerstvě namletý pepř. Přilijte trošku olivového oleje a promíchejte.
  3. Pod kůži na prsou vetřete bylinkovou směs, zbývající směsí potřete celé kuře. Přendejte do pekáčku. Máslo nakrájejte na plátky, část dejte pod kůži na prsa, zbytek rozdělte na kuře. Lepší je, když je kuře svázané nožičkami, nevysychá tolik uvnitř.
  4. Troubu předehřejte na 200 °C. Cibule zbavte starých slupek, kořínků a nati. Stroužky česneku vyloupejte a jen je nožem lehce rozmáčkněte.
  5. Přidejte je do pekáčku ke kuřeti. Přiklopte a pečte asi hodinu. Podle potřeby můžete kuře podlít vodou. Mezitím si oloupejte brambory, nakrájejte na menší kousky a uvařte je v osolené vodě (ideálně s libečkem) doměkka.
  6. Poté kuře odklopte a dopečte dozlatova, trvá to asi 15 minut. Dejte ho stranou do tepla. Vypečenou šťávu sceďte a dejte ji stranou. Cibule i česnek zbavte upečených tvrdých slupek a dejte je na pánev, orestujte (můžete na másle nebo olivovém oleji).
  7. Poté je zasypte moukou, orestujte, pak přilijte trošku studené vody (asi 200 ml), promíchejte, přilijte šťávu a vařte, dokud se mouka nevyvaří, asi 15 minut. Nakonec šťávu přeceďte.
  8. Mezitím si naporcujte kuře. Rozdělte ho spolu s uvařenými bramborami na talíře a zalijte maso šťávou. Podávejte.

Slepičárna
Jana a Štěpán Vašákovi

Blog Slepičárna založili Jana a Štěpán v roce 2015 jako místo, kde si můžou ukládat své oblíbené rodinné recepty.

Nejraději vaří tradiční česká jídla, středomořskou kuchyni a sem tam do něj propašují i něco zdravějšího.

Recepty doprovází i krásné fotky a nevšední grafická úprava - zkrátka radost pohledět, uvařit a ochutnat...!

reklama

Související témata: Hlavní jídla

reklama