Suroviny
Postup přípravy
- Celé omyté kuře důkladně ze všech stran osolte. Pod kůži mu dejte na několika místech trochu másla. Okořeňte ho trochou sladké papriky, sušenou majoránkou a čerstvě namletým pepřem. Takto připravené kuře dejte do máslem vymazaného pekáče.
- Bílé rohlíky nakrájejte na malé kostičky. Ty dejte na cca 7 minut na suchý plech do vyhřáté trouby uschnout. Stačí, když rohlíkové kostičky ztvrdnou, nemusí být opečené.
- Mezitím nasekejte oloupané jedlé kaštany a dvě šalotky. Na cca 70 g másla nejprve orestujte dosklovata šalotky, pak k nim přidejte jedlé kaštany, lístky čerstvého tymiánu a nasekaný čerstvý rozmarýn. Vše zalijte smetanou, osolte a nechte tak 5 minut provařit. Nakonec do této směsi přidejte nasekané sušené brusinky.
- Nyní oddělte bílky od žloutků u tří vajec. Žloutky přidejte k nakrájeným vysušeným rohlíkům a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Smetanovou směs s kaštany a brusinkami rovněž přidejte k rohlíkům a vše zamíchejte. Nakonec jemně vmíchejte sníh z bílků. Takto připravenou nádivku nijak nezahušťujte, přendejte ji do vymazané zapékací mísy a pečte zvlášť nebo ji přidejte do pekáče ke kuřeti. Tuto variantu nedoporučujeme u většího kuřete. Špatně se pak koordinuje dopečení.
- Pečte s kuřetem cca 60 minut pod pokličkou na 180 °C a následně odkryté na 200 °C dozlatova. Samostatně nádivku pečte cca 30 minut při 180 °C.